L’informatiu del divendres 30 d’agost de 2019

Dissabte comença a Perpinyà el festival Visa per la Imatge

De cara a les eleccions municipals de Perpinyà el partit « Oui au Pays Catalan » dona suport al candidat de la « République en Marche » Romain Grau. Entre les propostes del partit liderat per Jordi Vera hi ha la generalització de l’ensenyament del català en totes les escoles primàries.

El saxofonista de Banyuls de la Marenda, Ely Buxeda va morir ahir a l’hospital de Perpinyà, tenia 95 anys. Va fer ballar diverses generacions al si de diversos grups i orquestres i acompanyant grans artistes com en Jordi Barre o encara la Teresa Rebull. Les seves excquies seran dilluns a l’església de Banyuls a les 3 de la tarda. Ràdio Arrels li ret homenatge, emeten avui el programa Memòria que el Berenguer Ballester li va dedicar ara fa un any.

Avui és la rentrada per al professorat que descobriran els seus horaris. A notar que de cara als ajustaments que cada any es fan uns dies després de la rentrada, enguany no hi ha cap variable, és a dir que quan es decidirà d’una obertura serà acompanyada d’un tancament. Altre problemàtica la falta de professors bilingües en català per cobrir la forta demanda dels pares d’alumnes.

Aquesta setmana s’han anunciat les novetats de la rentrada per part del ministre Blanquer. El més significatiu és la fi de les fileres al liceu amb un ensenyament general i grans opcions. Pel que fa de la lluita contra la violència cada departament tindrà un referent a qui s’adreçaran totes les incidències. L’ensenyament passa a ser obligatori dels 3 anys i fins als 18. Finalment es demana que dins de cada aula de curs hi hagi les banderes francesa i europea a més de la lletra de la Marsellesa i el lema llibertat, igualtat, fraternitat.

Aquest diumenge per 4t any consecutiu s’organitzarà a l’estany de Lleucate una neteja de les illes d’aquest estany. Aquesta acció eco-ciutadana tindrà lloc al matí a partir de les 9h30 i també ha de servir per sensibilitzar el més gran nombre a preserver la natura.

Els pescadors de la Confraria de Tarragona, al sud de Catalunya, han anunciat que cada setmana pesquen entre 200 i 300 quilos de plàstics. Des de l’any 2016, el Port de Tarragona forma part de la campanya "Upcycling the oceans", els pescadors poden així tirar aquestes deixalles en uns contenidors grocs.

Demà començarà la 31a edició del Festival de fotoperiodisme Visa Per la imatge amb temàtiques com les armilles grogues, els conflictes internacionals com la situació a Corea o encara l’ecologia. Durarà fins al 15 de setembre. En paral·lel també tindrà lloc la versió off del festival dins de comerços i restaurants. L’off celebra els seus 25 anys amb més de vuitanta exposicions.

Fins diumenge a Figueres té lloc l’Acústica, un festival musical gratuït en diferents espais de la ciutat. Avui per exemple hi actuen la Companyia Elèctrica Dharma, Zoo, Oques Grasses o el Petit de Cal Eril.

Rugbi 13, es Dracs Catalans reben Hull KR a Gilbert Brutus aquest dissabte a les 18.00 h.
Rugbi 15, l’USAP jugarà contra el Provença Rugbi diumenge a les 14.25 h.
Handbol, ahir en el partit amistós de pretemporada jugat a Tuïr és Tolosa que va guanyar contre el Granollers per al resultat de 34 a 32.