L’informatiu del dimecres 21 d’agost de 2019

El president Quim Torra a la Universitat Catalana d’Estiu

Aquest dimarts el President de la Generalitat, Quim Torra, va ser a Catalunya Nord, el matí va fer una ofrena floral a la tomba de l’escriptor, historiador i polític Antoni Rovira i Virgili, al cementiri del Pertús. Després, al migdia, va participar a l’acte central de l’UCE a Prada. Finalment a la tarda va ser rebut a Prats de Molló on va rebre la medalla d’honor de la ciutat abans de fer una ofrena al monument en record del Francesc Macià i dels fets de Prats. El president Torra havia d’anar al poble el passat mes de febrer per commemorar els 80 anys de la Retirada però va haver d’ajornar la seva visita degut a una manifestació a Barcelona.Ahir va doncs ser la primera visita oficial d’un president de la Generalitat en activitat a Prats de Molló.

En el seu discurs al Liceu Renouvier de Prada Quim Torra es va allunyar de la proposta d’ERC de dialogar amb l’Estat Espanyol. També, en la mateixa línia que el Carles Puigdemont va cridar els partits a refer una unitat estratègica. El president de la Generalitat va participar a l’acte de cloenda del 50è aniversari de la Universitat Catalana d’Estiu

Avui a l’UCE es commemorarà el pare de la gramàtica catalana moderna, Pompeu Fabra amb l’acte central del migdia dedicat al seu exili a Prada en presència del Ramón Gual de l’editorial Terra Nostra, Joan Talarn president de la diputació de Lleida i Jordi Casassas de la Universitat de Barcelona. També es preveu una ofrena floral sobre la seua tomba a les 4 de la tarda.

I en l’acte principal d’aquesta tarda es recordarà la historiadora i activista Eva Serra en presència de la seua germana i lingüista Blanca Serra, Agustí Alcoberra de la Universitat de Barcelona i Àngel Casals també de la Universitat de Barcelona.

Aquest vespre hi haurà 2 concerts, a les 8 a l’amfiteatre del Liceu Renouvier el duet nord-català "Els Missatgers" i a les 9 a la plaça de la vila de Prada un grup del País Valencià Reacció. Finalment a les 11 de la nit al cinema Lido es ferà la projecció d’un documental sobre Miquel Porter i Moix.

Actualment i fins a divendres els sommeliers formadors de l’Estat Francès descobreixen la viticultura de Catalunya Nord a l’ocasió de la seua assemblea General que té lloc aquest matí a la seu del CIVR. Al menú hi ha visites entre altres al Clos de Polilles, la Vall de l’Aglí amb Maurí o encara Byrrh.

Demà començaran a entrar en funcionament uns 200 patinets elèctrics en lliure circulació a Perpinyà. L’empresa que desenvoluparà aquesta oferta és Circ i tindrà un sistema de geolocalització per poder recuperar els patinets després d’haver servit per evitar que s’amunteguin a les voreres. De moment es tractarà d’un periode de 2 mesos de prova amb la vista posada sobre el festival Visa per la imatge que començarà el 31 d’agost. Per utilitzar-les es necessitarà un telèfon mobil i costarà 1€ més 20 centims per cada minut d’utilització.