L’informatiu del dimarts 20 d’agost de 2019

El president Quim Torra, avui a Catalunya Nord

Aquest dilluns, en el segon dia de la Universitat Catalana d’Estiu a Prada, ses va fer un homenatge a Aina Moll filologa nascuda a Menorca que fou la primera directora de política linguística de la Generalitat de Catalunya entre els anys 1980 i 1988. La seva figura ha estat evocada per diverses personalitats entre elles la seva neboda Susanna Moll i també per l’actual Directora de Política Linguística, Ester Franquesa que després d’evocar la tasca de pionera de Moll va parlar de la situació actual (Entrevista).

L’acte central d’aquest dimarts a l’UCE és la «Cloenda de la commemoració dels 50 anys de la Universitat Catalana d’Estiu» en presència del president de la Generalitat de Catalunya JOAQUIM TORRA, JOAN BECAT (secretari del Patronat de la Fundació UCE), JORDI CASASSAS (president de l’UCE) i JOAN DOMÈNEC ROS (president de la Fundació UCE i de l’Institut d’Estudis Catalans)

Aquesta tarda a les 5, una taula rodona tornarà sobre els deu anys de la consulta d’Arenys de Munt»
amb JOSEP MANEL XIMENIS (coordinador de la consulta sobre la independència de Catalunya d’Arenys de Munt de l’any 2009), IRENE RIGAU (exconsellera d’ensenyament de la Generalitat de Catalunya), GENÍS GUITERAS (alcalde de Moià) i, com a moderador, QUICO SALLÉS (periodista).
També al Forum obert a les 6 de la tarda es tractarà de la Situació política a Catalunya Nord per JAUME POL d’Unitat Catalana.
Finalment, el vespre a les 9 a la plaça de Prada, el Concert serà del grup de pop Bipolar.
 

El president de la Generalitat, Quim Torra, es desplaça doncs avui a Catalunya Nord per participar a l’UCE. Abans d’anar a Prada Torra farà una ofrena floral a la tomba d’Antoni Rovira i Virgili, al cementiri del Pertús. I després de l’acte de Prada s’espera el president a Prats de Molló, on el batlle, Claude Ferrer el distingirà amb la medalla d’honor de la ciutat. Joaquim Torra hi visitarà l’exposició Llibertat sobre la Retirada. Finalment, el president té previst fer una ofrena floral al monument en memòria del president Francesc Macià i els Fets de Prats de Molló.

La gendarmeria de Prada fa una crida per retrobar un home de 41 anys domiciliat a Rià i que ha desaparegut des de diumege al migdia. Des de llavors no es té cap rastre de Stupak Jany i s’ha difós per internet la seva foto per si algú té alguna informació.

Avui 20 d’agost s’acaba el festival 20 sobre 20 d’aquest estiu després de 32 dies. Des del 20 de juliol cada vespre a l’antiga cava cooperativa de Torrelles se succeixen músics, artistes o encara vinyaters. Avui no serà una excepció, a partir de les 7 de la tarda tindrà lloc la gran festa final amb l’actuació entre altres de Koko-Jean & The Tonics un grup de Barcelona.

L’entitat Proactiva Open Arms rebutja les propostes del govern espanyol de fer desembarcar el seu vaixell als ports de Palma i Maó a les Illes Balears. Des de l’ONG catalana insisteixen en l’urgència de la situació i que es troben molt a prop de l’Illa italiana de Lampedusa. I com a única alternativa a aquesta solució proposen que se’ls proporcioni un altre vaixell en condicions per viatjar fins a Balears.

Potser ahir vàreu veure vehicles militar antics travessar Perpinyà, es tractava dels actes d’homenatge del 75è aniversari de l’alliberament de Perpinyà la nit del 19 al 20 d’agost 1944. En presència de la presidenta del Consell Departamental Hermeline Malherbe, es va recordar la figura de Louis Torcatis que va morir duran l’alliberament i de Pierre Lauret un resisitent mort en combat.

Rugbi 13: el jugador dels Dracs Catalans Ben Garcia serà suspès almenys 2 partits després d’un placatge perillós en el partit de dissabte contra els London Broncos. El segona línia ha estat convocat per la comissió de disciplina i podria ser sancionat amb un partit suplementari.