L’informatiu del dilluns 19 d’agost de 2019

Comença la Universitat Catalana d’Estiu

 

Ahir es va inaugurar a Prada la 51a Universitat Catalana d'Estiu, de fet la 50 amb aquesta denominació d'Universitat. Just abans de l'acte inaugural un col·lectiu ha volgut denunciar públicament la poca claretat que es fa sobre la veritat dels atemptats del 17 d'agost 2017 a Barcelona i Cambrils. Com s'havia de preveure no s'ha deixat de recordar als presos, les preses, exiliades i exiliats polítics, ni la República Catalana. (Tall de veu: Alba Vergès, Consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya).

la 51ena Universitat Catalana d'Estiu se celebrarà fins al 24 d'agost, entre les novetats hi ha una area dedicada al gènere. Destaquem també que el premi Canigó que recompensa cada any una persona o una entitat serà atorgat al músic Jordi Savall.

L’acte d’aquest migdia serà un record per l’Aina Moll, amb AGUSTINA VILARET (secretària d’universitat i recerca, Govern de les Illes Balears), ESTER FRANQUESA (directora general de política lingüística, Generalitat de Catalunya), JOSEFINA SALORD (coordinadora científica de l’Institut Menorquí d’Estudis), MIQUEL STRUBELL (excap del Servei de Normalització Lingüística, GdC) i SUSANNA MOLL i KAMMERICH (neboda d’Aina Moll, senadora).

A la tarda hi haurà a les 4, la jornada de la Fundació Josep Irla a l'UCE «Republicanisme i lluites compartides» amb Josep Huguet i a les 5 una Taula rodona: «Seguint les passes d'Hipàtia: docència universitària amb perspectiva de gènere a la Xarxa Vives d'Universitats» amb M. CONCEPCIÓ TORRES DÍAZ (Facultat de Dret, Universitat d’Alacant), ESPERANÇA BOSCH (Facultat de Psicologia, Universitat de les Illes Balears), MONTSERRAT RIFÀ (Facultat d’Educació, Universitat Autònoma de Barcelona) i, com a moderadora, NÚRIA SARA MIRAS i BORONAT (professora de filosofia moral i política, Universitat de Barcelona).

Els gendarmes van detenir un home d’uns 20 anys domiciliat a Santa Maria La Mar com al presumpte incendiari de la Salanca. En guarda vista el jove hauria reconegut els fets.

Els bombers han hagut de fer moltes intervencions al llarg del Cap de Setmana. Destaquem un rescat nocturn d’una dona a la Carança, les condicions meteorològiques no van permetre la intervenció de l’helicopter i els bombers van haver de transportar la ferida a peu durant unes 3 hores abans de poder traslladar-la cap a l’hospital de Puigcerdà.

Molta circulació a les carreteres aquest cap de setmana. Com previst les cues de cotxes que tornaven de vacances van ser importants al llarg del cap de setmana, en particular dissabte a l’autopista entre Figueres i la Frontera.

Aquest cap de setmana el bany al riu Tec al nivell d’Elna va ser prohibit per la possible presència de cianobacteris. Aquesta alga blava podria haver causat la mort d’un gos al nivell de Brullà.Esperant els resultats dels anàlisis segueix vigent la prohibició per precaució, ja que a més de ser mortal per als animals pot provocar irrItacions a la pell, mal de cap i vòmits per a les persones.

Rugbi 13 – Els Dracs van perdre a casa contra els London Broncos, 4 a 17 i veuen allunyar-se els play offs de la Superlliga quan manquen 3 jornades per la fi de la fase regular. Els catalans són actualment a la setena plaça a 2 punts del cinquè.

Rugbi 15 – L’USAP va perdre en el darrer partit amistós a Baiona. La Pro D2 comença aquest dijous amb la recepció de Besiers.