L’informatiu del dimarts 30 de juliol de 2019

Torna la preocupació pel futur del tren de mercadereies Perpinyà-Rungis

La CGT alerta del trasllat dels 75 vagons refrigerats, destinats a les fruïtes i verdures del mercat Sant Carles, de Perpinyà cap a Nimes. Per als sindicalistes és una manera de preparar la supressió definitiva de la línia entre Sant Carles i Rungis malgrat els anuncis de fa uns dies. La SNCF ho nega. Train en Têt, el comitè d’usuaris de la línia entre Vilafranca i Perpinyà, torna a comunicar sobre el fet que aviat ferà 600 dies que aquest tren ja no circula a conseqüència de l’accident entre un tren i un bus al desembre 2017. L’associació remarca que aquest estiu van malauradament morir 4 persones, entre els quals 3 mainatges, dins el departament de la Marne a un pas a nivell i que la circulació va ser restablerta tot just 4 dies més tard. Train en têt tem que com més passi el temps, la línia Perpinyà – Vilafranca té més possibilitats que s’acabi tancant definitivament.

Per altra banda, el comitè d’usuaris del Tren Groc està a l’espera de les decisions de la direcció regional de la SNCF. Pensen que la voluntat seria de reduir els horaris d’obertura de les darreres estacions d’aquesta línia encara en servei, és a dir Vilafranca, Mont Lluís i Font Romeu per raons d’estalvi. Segons el Comitè d’usuaris la voluntat anunciada dels diferents actors seria de tornar a augmentar el nombre de viatges però consideren que el tancament d’atenció a les estacions no millorarà l’eficàcia de la línia sinó el contrari.

El partit « Oui au Pays Catalan » reclama per carta al prefecte Philippe Chopin d’implicar-se per fer avançar el dossier per ajudar els agricultors víctimes de la forta calor de finals del mes de juny. Malgrat la situació catastròfica d’algunes plantacions, les autoritats encara no han activat el pla de calamitat agrícola. «Oui au Pays Catalan» també remarca que altres departaments han estat més reactius i afegeixen que amb una Col·lectivitat Territorial Única les decisions podrien arribar més ràpidement.

Una ONG nord-americana, Sea Shepherd, ha denunciat el supermercat Intermarche d’Argelers. El 25 de juliol van publicar una fotografia en la qual es pot veure «peix guilla» a la venda. Es tracta d’una espècie de tauró amenaçat i considerat vulnerable per part de l’UICN (Unió internacional per la conservació de la Natura) però a l’Estat Francès no hi ha cap protecció oficial i la seua comercialització és legal. Davant de la polèmica el supermercat ha decidit retirar aquest tauró de la venda.

La setmana passada presentavem un estudi del Parc Natural Regional per trobar Ratpenats orellut alpí que havia de durar 6 nits. Ens informen que la primera nit ja es va aconseguir capturar un individu d’aquesta espècia. Després de posar-li un xip podran estudiar els seus moviments i detectar si forma part d’una colònia que seria instal·lada a casa nostra. Si fos el cas, seria la primera colònia de ratpenats Orellut Alpí localitzats al vessant Nord del Pirineu.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha rebutjat tancar provisionalment l'activitat de les delegacions de la Generalitat a Alemanya, Suïssa i el Regne Unit, com li va demanar el govern espanyol a l'espera de resoldre si les tanca. L'obertura d’aquestes delegacions es va anunciar el juny del 2018. Al setembre, el govern espanyol va reclamar que es van obrir sense demanar informe previ al govern espanyol.

Rfugbi a 15: l’USAP continua la seua preparació de cara a la propera temporada. Aquest divendres s’organitzarà a Argelers de la Marenda un entrenament públic. La cita serà a partir de les 9h30 del matí a l’estadi Gaston Pams d’Argelers.