L’informatiu del divendres 19 de juliol de 2019

L’hospital de Perpinyà, primera etapa d’un estudi estatal sobre els problemes dels serveis d’urgències

Ahir el diputat de Charente, Thomas Mesnier va visitar les urgències de l’hospital de Perpinyà. És l’home que la ministre de Salut ha triat per fer un estat dels serveis d’urgència, haurà de tornar les seues conclusions al mes de novembre, Narbona i Perpinyà van ser les primeres etapes. Des de fa unes setmanes les urgències de Perpinyà estan en vaga per denunciar la saturació d’aquest servei i les dificils condicions de treball. Els vaguistes denuncien la manca de personal i lamenten que aquesta visita sigui només per fer el diagnòstic de la situació.

Les previsions anuncien un nou episodi de canicula de cara a la setmana vinent. Les temperatures haurien de pujar progressivament aquest cap de setmana abans de ser molt elevades a inicis de setmana, unes màximes d’entre 30 i 35° i minimes d’entre 20 i 23°. S’ha de vigilar l’evolució de les previsions per confirmar l’impacte i la durada d’aquest episodi.

Per les condicions de circulació aquest cap de setmana el dia més important serà demà dissabte amb un dia vermell pels inicis de vacances i taronge per als retorns.

La policia ha anunciat que la investigació de l’assassinat de la jove Precillia d’Estagell avança. S’ha trobat un ADN masculí sobre la vícitma, de moment però sense cap correspondència.

El CDR (comité de defensa de la República) de Figueres convoca cada divendres a concentracions davant de la presó del Puig de les basses prop de Figueres en suport a Dolors Bassa. La cita és a les 8 i mitja del vespre, la gent es porta el sopar. Aquest vespre es preveu la presència de Monserrat Puigdemont, la germana del que va ser president de la Generalitat, actualment a l’exili. A més, a partir de les 9 i mitja, començarà una caminada per anar al corriol, en un lloc on hi ha més probabilitats que la presa política pugui sentir la gent. El cantautor Pere Figueres és un dels habituals d’aquests actes.

La nova presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha concedit una primera entrevista al Grup Europa, que conformen diversos diaris com La Vanguardia, i Le Monde. Ha estat prudent sobre la qüestió catalana. ‘Per a ser sincera, no he pogut mirar l’assumpte en profunditat‘, i ha promès oferir una explicació més endavant. Preguntada sobre la situació dels eurodiputats elegits però que no van poder anar a al ple del parlament europeu, Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín, Von der Leyen ha vinculat la situació a l'àmbit jurídic: "No és qüestió de sentiment, d'opinió o de política, sinó que és, en gran mesura, una qüestió jurídica".

Després de l’inici dels Dijous de Perpinyà ahir, avui és el " Live au Campo" que debuta amb el grup UB40. Un altre dels noms destacats d’aquesta edició és Joan Baez, que fa uns dies va actuar a Bèlgica i va aprofitar-ho per trobar-se amb el Carles Puigdemont. Baez actuarà dilluns 22 de juliol, la primera part d’aquest concert anirà a carrec de Balbino Medellin que interpreta molts temes en català.

La 19ena edició del Festival Sirocco comença avui i durarà fins diumenge. Dedicat a les músiques del món, enguany tindrà lloc al Bocal del Tec.

Altre cita músical d’aquest cap de Setmana Jazz a Juhegues.

I si ens quedem a Torrelles, demà comença la tercera edició del 20 sobre 20, l’esdeveniment creat per al Dj i Productor Raph Dumas.

A Ceret serà la 62a edició del festival de la sardana des d’avui i fins diumenge, amb ballades, concurs i audició de sardanes, música de cobla i una exposició ‘55 fotos per la llibertat’ a la sala Manolo.

Rugbi a 13: els Dracs Catalans visiten el camp de Salford aquest diumenge a les 4 de la tarda. Actualment se situen a la 4a plaça de la classificació.