L’informatiu del 18 de juliol de 2019

Avui comencen els Dijous de Perpinyà

 

Avui és el primer Dijous de Perpinyà d’aquest estiu i fins al 29 d’agost. Les animacions començaran a partir de les 7 de la tarda amb espectacles musicals, teatrals, itinerants i també focs. A notar que al llarg de la nit se passejarà per les diferents places del centre ciutat la versió fanfara de la cobla Mil·lenària. Aquesta nit un incendi s’ha declarat cap a Espirà de l’Aglí, una hectàrea de vegetació ha cremat. L’empresa de compost Tubert situada a Elna també ha patit un incendi aquesta matinada però la situació ha estat ràpidament controlada. Les investigacions segueixen per als bombers per determinar les causes dels diferents incendis que han afectat el país aquesta setmana.

Aquest dimecres hi va haver una reunió del comitè de pilotatge sobre la situació del tren de productes frescs que cada dia va del Mercat de Sant Carles fins a Rungis, prop de París. Tots els actors van exposar els seus punts de vista apuntant sovint contra la SNCF.

El que sembla evident per a la Regió és la necessitat de mantenir el tren i de modernitzar la infrastructura. Un dels problemes és el retorn d’aquest tren perquè si puja a Rungis ple tornar a venir a Sant Carles buit, una possible solució seria que carregui mercaderies destinades a ciutats més importants com Marsella abans d’arribar a Perpinyà. S’ha decidit de tornar a posar en plaça el tren de fruïtes i verdures al mes de novembre i per una durada d’almenys 1 any.

Actualment se celebren els 50 anys del forn solar d’Odelló, avui s’acaba una setmana d’activitats dedicats al gran públic. Encara hi ha conferències, tallers i visites del forn solar per millor entendre com funciona aquesta energia sostenible.

El Tribunal Constitucional espanyol ha anul·lat la declaració que va fer el Parlament de Catalunya contra el rei Felip pel seu posicionament sobre l'1-O i en què es demanava l'abolició de la monarquia. El tribunal considera que aquesta declaració és inconstitucional.

El Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol (CNI) escoltava i prenia nota de les converses que els autors dels atemptats del 17 d'agost 2017 a Barcelona i Cambrils mantenien a través dels seus mòbils. Un diari espanyol revela la relació entre l'imam de Ripoll presumpte cervell dels atemptats del 17 d’agost del 2017 i el CNI. Ho van fer a canvi de no deportar-lo, i posteriorment l’haurien ajudat a esdevenir l’imam de Ripoll.