L’informatiu del dimarts 16 de juliol de 2019

 

Davant la incertesa de si funcionaria o no, el tren de fruïtes i verdures que va del mercat de Sant Carles a Rungis, prop de París, d’aquest dilluns ha fet el recorregut però quasi buit. Divendres la ministre de transports havia garantit que continuaria funcionant, el que ha estat el cas. Els sindicalistes però anuncien que el tren va quedar buit mentre que els productes van fer el camí en camions. Demà a la prefectura de Perpinyà hi haurà una reunió del comitè de pilotatge per tractar del futur d’aquesta línia diaria.

Malauradament el coctel anunciat de sequera, calor i vent no va fallar amb més de 25 inicis de focs. Gran mobilització dels bombers ahir a la tarda a gran part de la plana del Rosselló: Perpinyà, Estagell, Tuïr, Pollestres, Elna, Toluges, Sant Feliu d’Avall i sobretot Argelers i Vilanova de la Raó.
A Argelers de la Marenda, al sector de Tatzo, són més de 2500 turistes dels 3 campings veïns que van haver de ser evacuats unes hores.

No hi va haver cap victima però unes 50 hectàrees han estat afectades per les flames. La situació va ser totalment controlada al vespre i tothom va poder tornar als seus allotjaments. Per avui la bona notícia és que s’afluixa el vent.

A Vilanova, prop del llac, han cremat unes 40 hectàrees de vegetació i segons les investigacions l’origen serien uns joves estudiants que van voler cremar els seus quaderns de curs per celebrar la fi de l’any escolar.

En el marc de la investigació de l’incendi d’un apartament diumenge al vespre al carrer de Thues de Perpinyà, una dona d’uns 30 anys que vivia de lloguer dins de l’edifici concernit ha estat detinguda. L’origen de les flames podria ser voluntari després d’una baralla familiar.

El Tribunal Suprem espanyol ha refusat al Joaquim Forn el permís per poder assistir al ple de l’ajuntament de Barcelona. El grup de la batllessa , Barcelona en Comú renunciarà a un regidor en totes les votacions del ple on no pugui participar el regidor de Junts per Catalunya. Ada Colau no vol ‘aprofitar-se de l’absència de Forn per guanyar cap votació’.

Oriol Junqueras, ha demanat al president del Parlament Europeu, David Sassoli, que prengui "mesures urgents" per garantir-li la "immunitat". Junqueras critica que no pot exercir la seva condició d'eurodiputat malgrat haver estat escollit en les eleccions. En una carta signada per l'eurodiputada d’ERC Diana Riba, es recorda que formava part de la llista d'eurodiputats publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i lamenta que se li va negar el permís penitenciari per "poder complir el requisit" previ a assumir l'acta.

La propera nit hi haurà un eclipsi parcial de Lluna. Es produeix quan la Terra s'interposa entre el Sol i la Lluna, de manera que la il·luminació directa del satèl·lit per part del Sol queda interrompuda.

La primera part de l’eclipsi es produïrà abans de poder veure-la a casa nostra. La sortida de la Lluna serà a les 23h15, el màxim de l'eclipsi serà poc després, a les 23.30, i el final de l'eclipsi a les 2.17 de dimecres.

Vela: els participants del Tour de França es troben actualement i per dos dies de competició al Barcares.

Rugbi 13 – Kenny Edwards, el jugador dels Dracs serà sancionat per un o dos partits després de ser convocat per la comissió de disciplina per haver mancat de respecte a l’àrbitre del partit de divendres a Huddersfield. A més el segona línia neozelandès no continuarà als Dracs Catalans la temporada vinent.