L’informatiu de l’11 de juliol de 2019

Fa anys que l'abricot del Rosselló es ven malament

Els productors d’abricots de Catalunya Nord van ser rebuts dimarts pel Prefecte, la diputada Laurence Gayte i per la Presidenta del Departament. Durant aquesta trobada amb les autoritats els productors han transmès llurs inquietuds davant del problema de vendes dels darrers anys. Des del Sindicat de l’AOP abricot del Rosselló també han informat de les conseqüències de la canícula dels darrers dies sobre la producció.

Una esllavissada de pedra ha tallat la pista del Llech al Canigó. Aquest despreniment de roques ha obligat a tallar la pista a partir del Mas Malet. Encara no se sap quan podrà a tornar a obrir la pista degut a la complexitat de les obres que s`hi han de fer per garantir que no tornin a caure pedres en aquest indret. El refugi dels Cortalets es troba aïllat amb conseqüències sobre la temporada d’estiu.

A Estagell segueix la investigació per trobar l’autor de l’assassinat de la jove de 18 anys trobada morta al cementeri del vilatge. La freqüència d'aquests disseminis preocupa el Jove Moviment Feminista de Perpinyà. Una resposta que passarà diumenge per aquesta concentració de solidaritat amb la família a les 11 del matí davant l’ajuntament d’Estagell.

En un moment de sequera intensa al departament i a gran part de l’estat francès, el Prefecte dels Pirineus Oriental acaba d’autoritzar l’ús de l’aigua de l’estació de tractament d’aigües residuals per regar el futur golf de Vilanova de la Raó. Els ecologistes es van mobilitzar, sense èxit, contra aquest projecte que consistirà a regar 32 hectàrees de gespa.

La divisió entre ERC i Junts per Catalunya és cada dia més evident. Si no hi ha un canvi radical d’última hora, JxCat i el PSC faran efectiu avui l’acord perquè l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, sigui la presidenta de la Diputació de Barcelona, malgrat la pressió dels republicans. ERC tampoc posarà fi a cap aliança amb els socialistes als municipis, tal com li exigia la formació de Carles Puigdemont. Per tant s’allunya la possibiltat de veure un president independentista al capdavant de la Diputació de Barcelona.

La contaminació de l’aire a l’area metropolitana de Barcelona és criticada per la Comissió Europea. La Comissió alerta l’estat espanyol que ha de reforçar urgentment les accions per pal·liar l'emergència climàtica des de les seves institucions. La Comissió Europea ha avisat el Ministeri per a la Transició Ecològica espanyol que en aquesta zona se superen els límits legals de diòxid de nitrogen, un gas que prové de la combustió de vehicles de motor, calefaccions i transport marítim.