L’informatiu del 10 de juliol de 2019

La bandera verda torna a onejar avui a la platja de Banyuls. Dilluns es va prohibir el bany per la mala qualitat de l’aigua provocada pels temporals que van fer baixar residus dels rius. Avui la qualitat és considerada satisfactòria.

Ahir es van fer públics els resultats de l'autòpsia practicada sobre el cos de la jove de 18 anys assassinada a Estagell aquest cap de setmana. La víctima portava marques de 5 ganivetades al coll, pero la causa de la mort és l’asfíxia. L'examen medico-legal també ha permès descobrir actes de violència que podrien ser provocades per una agressió sexual, pero es descarta la possibilitat d'una violació. Més d'un centenar de testimonis han estat interrogats per la policia. De moment cap sospitós no ha estat arrestat.

Bones notícies pel que fa a l'estat de salut de la dona que dilluns va rebre diverses ganivetades a La Roca de l'Albera per part del seu marit. Ahir el seu estat es va estabilitzar i els metges ja no teniem per la seva vida. Aquesta dona americana de 70 anys és encara massa feble per respondre a les preguntes dels policies. La investigació segueix oberta per comprendre com es va produir aquest intent d'assassinat i el suïcidi posterior del marit.

Aquest augment del nombre d'actes de violència masclista van portar unes 400 persones a manifestar ahir a Perpinyà. L'Associació Femmes Solidaires, el Col·lectiu Droits des Femmes i el Jove Moviment Feminista de Perpinyà havien convocat aquesta manifestació per dir prou als feminicidis i prou a la violència de gènere.
Aquests moviments feministes reclamen que les víctimes de violències de gènere siguin més protegides. Per això, segons diuen, caldria començar per aplicar les lleis existens i donar més mitjans a les associacions que ajuden les víctimes al dia a dia.

Nicolas Garcia acaba de ser elegit president de l’Institut Francocatalà transfronterer.
L’IFCT, és una component de la universitat de Perpinyà, que organitza els ensenyaments dels diplomes estatals i dels diplomes d’universitat relatius als estudis catalans i sobre les qüestions transfrontereres.
Nicolas Garcia, vicepresident del Consell Departamental, ha estat elegit per 4 anys en un moment important, ja que arriba just quan s’acaba de crear l’OPLC, l’Oficina pública de la llengua catalana, que ha de començar a funcionar abans de la fi de l’estiu.

Els observadors internacionals del judici contra el procés han presentat el seu informe de conclusions preliminars.
La plataforma International Trial Watch denuncia que el president del tribunal suprem espanyol Manuel Marchena ha comès 20 vulneracions de drets al judici de l’1-O. La pròxima etapa serà presentar un informe a l’alt comissionat de Drets Humans de les Nacions Unides perquè s'interrogui l'estat espanyol.

Escàndol a l’estat espanyol per un cas d’espionatge contra la Genralitat. El Ministeri d’Afers Estrangers espayol va espiar els delegats del govern català a Ginebra, Berlín i Londres. Ho revela un informe de l’advocacia de l’estat aportat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per a tancar les tres delegacions catalanes a l’estranger.

El govern espanyol va ordenar vigilar reunions, actes, converses i l’agenda dels delegats d’aquestes delegacions. El conseller d'Acció Exterior de la Generalitat, Alfred Bosch, ha qualificat aquests casos d’espionatge de "guerra bruta" per part de l’estat espanyol.

La Fiscalia espanyola demana inhabilitar el president Quim Torra durant un any i 8 mesos per no despenjar la pancarta dels llaços grocs del balcó de la Generalitat. El Ministeri Públic l'acusa d'un delicte de desobediència i demana formalment que se'l porti a judici. A més, es demana que se li imposi una multa de 30.000 euros.  Torra ha reaccionat dient que "cal tornar a exercir i defensar cada dret negat".

Agents de la Guàrdia Civil van entrar ahir al Palau de la Generalitat i a diverses conselleries per demanar informació sobre l'organització de l'1-O. Els agents tenien ordre de demanar documentació sobre un eventual pagament dels observadors internacionals.