L’informatiu del dilluns 09 de juliol de 2019

Després de l'assassinat d'una mare de família a mans del seu marit, divendres a Perpinyà, avui hem de lamentar un nou intent d'assassinat d'un home cap a la seua parella. Els fets es van produir ahir de matinada a La Roca de l'Albera. Un home de nacionalitat belga de 68 anys hauria clavat 3 ganivetades a l'abdomen de la seua parella, una dona de 70 anys i de nacionalitat americana. La víctima hauria aconseguit escapar per alertar una veïna abans de ser conduïda en helicòpter a l'hospital de Perpinyà. Mentrestant l'home s'havia tancat a dins de casa seua i es va suïcidar. La víctima segueix hospitalitzada amb ferides greus.

Aquesta tarda a 18.00 h una manifestació ha estat convocada al peu del Castellet en contra de la violència masclista. És convocada pel col·lectiu "Femmes solidaires 66" i el "Jove Moviment Feminista de Perpinyà". La mobilització respon al nombre d'assassinats o intents d'assassinat contra dones que s'han produït en els darrers dies a Catalunya Nord.
En aquesta llista negra de violència contra les dones s'hi podria afegir la mort d'una jove de 18 anys dissabte a Estagell. Encara es coneixen ben pocs detalls sobre aquest assassinat. La investigació de la gendarmeria segueix amb els interrogatoris als veïns del cementeri d’Estagell. Avui serà realitzat un examen medicolegal per conèixer les causes de la mort i determinar si va haver-hi alguna agressió sexual.

El bany és prohibit avui a Banyuls de la Marenda. Les anàlisis realitzades aquests dies han mostrat una degradació de la qualitat de l’aigua. En causa, les darreres pluges que han fet baixar residus per la ribera de Vallàuria. Per tant la bandera roja onejarà a la platja de Banyuls a l’espera que millori la qualitat de l’aigua.

La circulació del tren groc torna a la normalitat avui entre Vilafranca de Conflent i Mont Lluís. Des de dissabte la circulació estava tallada en aquest tram de la línia. Dissabte a la tarda el tren va sortir dels raïls. Diverses reparacions han estat necessàries per permetre la reobertura anunciada per avui.

L’Institut Franco-Català Transfronterrer avisa que manquen professors de català. Catalunya Nord encara compta una desena d’establiments sense ensenyant de català i les seccions bilingües són en ple desenvolupament. Per això l’IFCT ha obert ja les inscripcions al màster MEEF, màster dels Mestiers de l’Ensenyament, de l’Educació i de la Formació.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va denunciar davant dels consols de Barcelona que a Catalunya hi "persisteix" la "situació d'injustícia" i que "l'exercici de la democràcia a Catalunya segueix compromès." En l'acte de recepció anual que la Generalitat organitza davant del cos consular, Torra ha recordat els líders independentistes catalans que són a la presó i n'ha reclamat l'alliberament. A la recepció hi han assistit representants dels 91 consolats acreditats a Barcelona.

La justícia ha abandonat els càrrecs contra el batlle de Verges al Baix Empordà. Ignasi Sabater era perseguit per un delicte d'odi després d’acusar la Guàrdia Civil de ser responsable de la punxada de les rodes de més d'un centenar de cotxes al seu municipi després de l’1 d’octubre.