L’informatiu del dilluns 8 de juliol de 2019

| Captura

El tren groc encara no circula entre Vilafranca i Mont Lluís. Dissabte el tren va descarrilar a l’entrada de Vilafranca de Conflent. Cap conseqüència pels 200 passatges que van haver de ser evacuats. La línia podria tornar a obiri demà dimarts. Mentrestant diversos autobusos de substitució seran disponibles per anar fins a Font Romeu. Des d'allà es podrà circular amb el Tren Groc fins a La Tor de Querol.

Ja fa mesos que Catalunya Nord pateix de manca d’aigua, amb nivells per sota de la normal. Naturalment, la situació és sempre molt més greu a l’estiu, per l’escassetat de precipitacions, i la calor, i a més a més hi ha la pressió turística que augmenta considerablement la pressió sobre els recursos en aigua, que sigui potable o per regar. És per això que fa uns dies la prefectura va decidir imposar noves mesures de restricció de l’aigua.

Nova víctima a la costa nord-catalana. Ahir un home d'uns 60 anys se va negar a la platja d'Argelers de la Marenda. Dissabte un turista de 66 anys va morir a la platja de Sant Cebrià. En poc més d'una setmana ja són 3 les víctimes que han mort a les platges del departament.

Gran desplegament policial ahir al voltant del cementeri d'Estagell per la descoberta del cos d'una jove de 18 anys. La víctima era una habitant del vilatge que va desaparèixer dissabte a la nit després d'haver anat al ball dels bombers. El cos presentava diverses ferides amb arma blanca. Els investigadors van interrogar el veïnat ahir i una autòpsia serà realitzada avui.

Un incendi es va declarar ahir al vespre al Liceu professional Leon Blum, al bari del Molí de vent de Perpinyà. Uns 100m2 de prefabricats van cremar, uns locals que estaven en desús i que havien de ser destruïts. De moment encara no es coneixen les causes d’aquest incendi.

Aquest cap de setmana l’independentisme català s’ha reunit a Ginebra, a Suïssa. Han participat a la reunió el president Carles Puigdemont, així com Quim Torra i representants d’ERC, CUP, ANC i Òmnium. Aquesta trobada s’emmarcava en les converses que Torra manté amb formacions i entitats per a traçar una estratègia unitària de l’independentisme i preparar una reacció conjunta a la sentència del judici contra el procés. La tensió ha estat molt alta entre les formacions independentistes pels pactes que s’han fet després de les eleccions municipals a Catalunya.

En aquest sentit, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha assegurat que Junts per Catalunya estaria disposada a trencar el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona si Esquerra Republicana fa el mateix als ajuntaments on els republicans han pactat amb els socialistes per fer fora JxCat. Esquerra ha pactat amb el PSC a un total de 18 municipis catalans, d'aquestes poblacions, a 9, JxCat va ser la força més votada i s'ha quedat a l'oposició. Avui les executives dels dos partits es reuniran per debatre de si estan disposats a tornar sobre aquests pactes per conservar la Diputació de Barcelona.

L’Audiència de Barcelona jutjarà avui una parella que van participar en la protesta per la detenció a Alemanya de Carles Puigdemont el 25 de març de 2018 davant la delegació del govern espanyol. Un dels acusats s’enfronta a sis anys de presó per delictes de desordres i atemptat contra l’autoritat. L’home i la dona són acusats d’haver mogut contenidors i haver llençat una ampolla quan els Mossos d’Esquadra dispersaven la concentració.