L’informatiu del dimarts 02 de juliol de 2019

La Prefectura de Perpinyà anuncia noves mesures de restriccions d’aigua. Aquest primer semestre del 2019 és marcat per un dèficit de pluja important, avaluat en un 90% en comparació amb un any considerat normal.Davant d’aquesta situació la Prefectura pren mesures per preservar les reserves d’aigua. Les restriccions s’aplicaran a la Vall de l’Aglí, als Aspres i al sector del Tec. Aquestes restriccions consisteixen en no omplir les piscines privades, en preferir rentar la votura en les estacions professionals, no regar la gespa, els espais verds públics i privats. Podeu trobar la llista de restriccions a la pàgina web de la Prefectura.

La canícula dels darrers dies haurà estat particularment dura per la pagesia.
La vinya ha partit molt de la calor de divendres. Centenars d'hectàrees de vinyes van ser cremades pel sol. La cambra d'agricultura parla de danys significatius, en particular als Aspres, a les Alberes, a la vall de l'Aglí i a la Marenda.

La calor també ha perjudicat els animals, en particular l'aviram. En aquest sector s'ha compatibilitzat prop de 2000 gallines o pollastres morts per la canícula.

Greu accident del treball ahir a Font Romeu. Un mecànic que treballava al manteniment de camions per una empresa de Cerdanya va ser ferit a l’espatlla després que li caigués una càrrega pesada a l’espatlla. L’home va haver de ser transportat en urgència a l’hospital de Perpinyà amb helicòpter. La inspecció del treball i la gendarmeria han obert una investigació.

La setmana passada es va tancar a la seu de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, a Perpinyà, el projecte Links Up, que durant 3 anys ha acompanyat empreses emergents en els sectors de la salut, el turisme o les biotecnologies. Aquest projecte que s’ha desenvolupat del 2016 al 2019, ha beneficiat d’un pressupost d’1 milió d’euros, 70% dels quals aportats per Europa. Links Up és una de les nombroses accions de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, accions variades, i a cops poc conegudes.

L’Aeroport de Perpinyà ja no tindrà operadors privats i és la regió qui es farà càrrec de la gestió de l’aeroport. A partir de l’any vinent la regió posarà en plaça una societat pública local per gestionar l’aeroport pels 10 propers anys. Per la regió aquesta mesura servirà per fer estalvis. Serà a partir del proper 1 de gener que la regió es faràcàrrec de l’aeroport de Perpinyà.

Un grup de polítics de la Catalunya Nord es van reunir ahir amb el conseller d’exteriors de la Generalitat Alfred Bosch al departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. La delegació encapçalada pel senador Francesc Calvet va criticar l’estat espanyol i les institucions europees per no haver permès que Puigdemont, Comín i Junqueras puguin prendre possessió del càrrec d’eurodiputats.

Avui els eurodiputats elegits a les passades eleccions europees prendran possessió del càrrec. Tots menys tres, Oriol Junqueras que està a la presó i Carles Puigdemont i Toni Comin a qui el Tribunal General de la UE els hi ha refusat el dret de prendre possessió del seu escó. El Tribunal General argumenta que correspon a "les autoritats nacionals" resoldre sobre el permís perquè els electes acatessin la Constitució de manera no presencial.

El Tribunal Suprem espanyol ha decidit, finalment, consultar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d'Oriol Junqueras. Si es reconegués la seua immunitat, Junqueras podria sortir de presó. Puigdemont i comin també demanen al Suprem que consulti la seua immunitat a la justícia Europea.

Milers de persones donaran suport a Puigdemont, Comin i Junqueras avui en una manifestació a les portes de l’Eurocambra. Amb el lema "Omplim Estrasburg", la manifestació hauria de reunir unes 6.000 persones per reclamar que es faci cas del resultat de les urnes i que els 3 eurodiputats electes puguin prendre possessió del càrrec.