L’informatiu del divendres 28 de juny de 2019

Els Pirineus Orientals hauran estat dels darrers departaments a entrar en estat de vigilància per l'onada de calor. Des d’ahir doncs Catalunya Nord es troba en alerta taronja per la canícula però també per una contaminació a l’ozó. Les temperatures avui seran excepcionalment altes. Avui passarem els 40 graus a la plana del Rosselló, a les Corberes, a l’Albera, al baix Vallespir, a l’Alt Conflent i a la Cerdanya.

Aquestes temperatures altes s’acompanyaran d’un pic de pol·lució a l’ozó. Aquesta pol·lució s’explica per les altes temperatures combinades a una reacció entre els gasos produïts per les votures i els components orgànics volàtils. En aquest cas també es recomana de no fer cap activitat esportiva a l’exterior.

Problemes d’internet per més de 10 000 clients d’Orange al Conflent, als Aspres, el Riberal a la Cerdanya i al Capcir. Els talls afectaven ahir un total de 54 vilatges del departament. La pana s’explica per un tall de la fibra òptica a uns 8 km de Perpinyà. Els operadors d’Orange seguiran treballant avui per restablir totalment les connexions internet així com les connexions dels telèfons mòbils que també van ser afectades.

Diumenge els cossos d’un home i una dona van ser trobats en una casa del vilatge de Conat al Conflent. Els resultats de les autòpsies han revelat que la parella va morir per intoxicació al monòxid de carboni. Aquest gas inodor i incolor és impossible de detectar i generalment és produït per equipaments de calefacció.

Avui és el dia internacional de l’orgull LGBT, és a dir Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transsexuals. Demà coincidint amb aquesta data, es celebrarà la primera jornada LGBT a Perpinyà. A partir de les 10 del matí fins a les 8 del vespre, al costat de l’església dels Dominicans de Perpinyà les associacions rebran els visitants per informar de llurs activitats. També s’hi faran moltes animacions festives.

Belleu no ho sabíeu pas però hem entrat oficialment a l’any del caragol. L’Associació Team Cargol de Perpinyà ha impulsat aquest calendari que cada any celebrarà el caragol al mes de juny. Avui es farà una gran cargolada a Plaça República de Perpinyà. Vet aquí aquesta cargolada solidària a benefici d’una associació que ajuda els animals. Recordeu també que el dia 7 de juliol es farà el primer Festival del Caragol al Pac de Clairfont de Toluges.

Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, han demanat a la direcció de Junts per Catalunya que s'abstingui en la investidura del candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Els tres presos independentistes són partidaris de facilitar la investidura a Pedro Sánchez com a mal menor. Ho prefereixen abans que pugui governar el PP o Ciutadans, que amenacen amb la possibilitat d'aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya.

A Catalunya Sud encara crema sense control l’incendi que des de dimecres ha destruït més de 6500 hectàrees a la Ribera d’Ebre. El foc es dirigeix ara cap a terres lleidatanes. Aquest incendi s'ha iniciat per la combustió dels fems d'una granja avícola de la Torre de l'Espanyol. L'autocombustió en un femer és un fenomen que pot passar, tot i que és excepcional. L'incendi de la Ribera d'Ebre s'ha convertit en el més important dels últims anys, i ja ha cremat més hectàrees que el conjunt d'incendis forestals dels últims tres anys. Es calcula que en el pitjor dels casos, el potencial d'hectàrees afectades podria arribar a les 20.000.

Davant del risc elevat d’incendis, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat el tancament de l'accés als massissos de Montserrat, però també als massissos gironins de les Gavarres i Cadiretes. El tancament concerneix els camins i els senders que permeten fer excursions. D'aquesta manera, ja són sis els massissos on no es pot accedir després del tancament del Montsec. i els parcs naturals del Montsant i els Ports de Tortosa-Beseit.