L’informatiu del dijous 27 de juny de 2019

Un vol entre Perpinyà i Paris va haver d’aterrar d’urgència ahir a Tolosa per culpa d’un incendi. L’avió de la companyia HOP es va omplir de fum provocant el pànic entre els viatgers. El fum provenia de la cabina de pilotatge. L’aterratge es va fer sense problema, 4 persones afectades pels nervis van ser ateses pels bombers. En un comunicat Air France recorda que els seus equipatges estan formats i preparats per gestionar aquest tipus d’esdeveniments. Air France també recorda que la seguretat és un imperatiu absolut per la companyia.

La calor hauria de ser més intensa de lo previst entre avui i demà. Météo France ha actualitzat les seues previsions i plaça el departament en estat de vigilància groga. Avui ja podríem passar els 40 graus a la zona del Vallespir. L’onada de calor hauria de fer pujar el termòmetre de prop de 10 graus entre avui i demà ja que a Perpinyà passarem de 31 o 32 graus avui fins a 41 graus demà. Més de 40 graus també anunciats al Riberal i als Aspres. Molta calor anunciada per aquest divendres també al Vallespir amb 43 graus al Voló o Ceret.

Recordem que avui havien de començar les proves del Brevet de col·legis però que van ser ajornades per evitar el pic de calor. Les noves dates per aquest examen seran els dies 1 i 2 de juliol.

Davant d’aquestes previsions la Prefectura ha anunciat que no prendre cap mesura general de tancament d’establiments escolars. La Prefectura recorda al personal escolar les mesures de precaució que s’han d’aplicar en aquestes circumstàncies. En un comunicat la Prefectura afirma que els poders públics estan mobilitzats per aplicar de manera progressiva, si fos necessari, les mesures previstes pel pla canícula per anticipar l’impacte sanitari per la forta calor.

El Consell municipal de Perpinyà va aprovar ahir el Pla de Salvaguarda del centre històric. L’equip municipal aposta per una rehabilitació completa de la part antiga de la vila. 3 barris són concernits, Sant Jaume, Sant Mateu i La Real. La municipalitat establirà una nova classificació per poder aplicar mesures de destrucció o de salvament d’edificis en mal estat.

Air France ha anunciat preus molt atractius pels vols entre Perpinyà i Paris. Fins l’1 de juliol air France i les seues filials posen en venda vols a 40€. L'única condició és volar en unes dates concretes, entre el 2 de setembre i el 29 de març del 2020. Amb aquests preus Air France avisa que els bitllets no es podran ni canviar ni reemborsar.

A la Casa de la Generalitat avui s’hi parlarà d’urbanisme a Perpinyà i a Girona. Per conversar sobre aquest tema tindrem dos exbatlles d’aqueixes dues viles, Joan Pau Alduy i Joaquim Nadal. Les transformacions urbanes de Perpinyà i Girona, un acte que començarà avui a 18,30 h a la Casa de la Generalitat de Perpinyà.

La Festa del Treballador d'enguany tractarà de la situació dels presos polítics en un debat aquest proper dissabte. Hi participaran representants d’ERC, Joan Josep Nuet, diputat al congrés a Madrid i Ana Surra, senadora al senat espanyol. Hi participaran també el batlle d'Alenyà, Joan Andreu Magdalou o també Pierre Ouzoulias, un dels 41 senadors que van signar un manifest de suport als presos. La xerrada comptarà també amb la participació de Pere Manzanares, president de l'Aliança per les llibertats a Catalunya, i serà moderat per la Laura Bertran de Ràdio Arrels.
El debat sobre la situació dels presos polítics catalans serà dissabte 29 de juny a 17h, a la Festa del TC a Argelers.

Els presos polítics ja són a Catalunya. Van arribar ahir, els homes van anar a la presó de Lledoners mentre que Carme Forcadell ha ingressat a la presó de Mas d'Enric al Tarragonès i Dolors Bassa és a la presó de Figueres. A l'exterior de les presons nombrosos militants independentistes esperaven els presos amb estelades i llaços grocs. 

El president de la Generalitat va visitar ahir els presos independentistes a la presó de Lledoners. A la sortida del centre penitenciari, Torra va recordar que organitzacions de drets humans i un grup assessor de l'ONU han demanat l'alliberament dels presos, un cop acabat el judici i a l'espera de la sentència. Torra va manifestar que el fet que continuïn a la presó i no siguin lliures vol dir que l'Estat espanyol no està buscant la justícia sinó la venjança i l'escarment.