L’informatiu del dimecres 26 de juny de 2019

 

Els assalariats de la seguretat social estaven de vaga ahir amb un seguiment d'un 51,63% del personal de Catalunya Nord segons els sindicats. Els treballadors protesten contra el projecte de nova graella de salaris que proposa la Unió Nacional de Caixes de Seguretat Social. També alerten de l'augment de la càrrega de treball, ja que des del 2016 el nombre de beneficiaris de la prima d'activitat ha augmentat d'un 16%. Aquesta situació s'afegeix al tancament d'alguns centres de la CAF, com és el cas al bari del Vernet.

Una reunió pública és convocada avui pels opositors al projecte d’ampliació de la fàbrica de quitrà que es troba a prop de la Clínica Sant Pere de Perpinyà. Un col·lectiu s’ha creat per denunciar l’expropiació de terres agrícoles sobre 9 hectàrees entre els baris del Baix Vernet i de Sant Assiscle. Agricultors, veïns i ecologistes reclamen l’abandó del projecte. Aquest tema es debatrà aquesta tarda a 18.30 h a la Casa dels sindicats de Sant Assiscle, al carrer de la Garrigola.

Els Pirineus Orientals és un dels pocs departaments que encara no han estat plaçats en vigilància taronja per canícula. A l’estat francès ja són 65 els departaments que apliquen mesures d’excepció per fer front a l'onada de calor. Si encara la vigilància canícula no s’aplica a Catalunya Nord és que es considera que el departament està acostumat a les temperatures altes. Tot podria canviar a partir de demà quan les temperatures podrien passar els 40 graus en diversos sectors.

Per tant l’estat d’alerta està activat al nord del nostre departament, però també al sud. La Generalitat ha activat l'alerta per una onada de calor generalitzada, en la qual es preveuen temperatures que poden superar els 40 graus a l'interior de Catalunya. Les altes temperatures han propiciat un increment del risc d'incendi, ja que coincideix amb una baixa humitat i la presència de vent.

Un accident mortal s’ha produït aquesta nit a la via ràpida entre Perpinyà i Canet. 2 joves caminaven a la vora de la via ràpida perquè llur escúter havia patit una pana. És en aquell moment que una votura va xocar contra ells. Els dos joves van morir. Però un altre accident va seguir entre dues votures. Aquí 4 persones van ser ferides.

Els presos independentistes arribaran avui a les presons catalanes. Junqueras, Forn, Turull, Rull, Sanchez, Cuixart i Romeva passaran primer per la presó de Brians 2 abans d'ingressar al centre penitenciari de Lledoners, a on ja hi van ser empresonats durant mig any. Carme Forcadell i Dolors Bassa viatjaran avui des de Madrid fins a la presó de Brians 2. Després totes dues aniran als centres penitenciaris on eren abans del judici: Bassa, a la presó de Figueres, i Forcadell, a la presó de Mas d'Enric al Tarragonès.

La mesa del Parlament de Catalunya ha rebutjat una Iniciativa Legislativa Popular a favor de declarar la independència de forma unilateral. Només Junts per Catalunya hi ha votat a favor, el PSC i Ciutadans hi han votat en contra, i ha estat l'abstenció d'ERC qui ha bloquejat la ILP. Segons els republicans, la proposta va en contra de la llei del Parlament que regula les iniciatives legislatives populars, perquè la independència no entra dins les competències estatutàries. Des de Junts per Catalunya i la CUP han criticat l'abstenció d'ERC. Junts per Catalunya defensava la proposta perquè al Parlament s'ha de poder parlar de tot segons el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea podria ser l'encarregat d'aclarir si Oriol Junqueras té immunitat o no. És un pas més per la defensa de Junqueras per aconseguir l'acta d'eurodiputat. El Tribunal Suprem també ha donat tres dies a les acusacions i a la defensa perquè es pronunciïn respecte a aquesta decisió.
Mentrestant Junqueras es quedarà a la presó a l'espera de la sentència del Tribunal de Justícia Europeu.

Rugbi a 15: l’USAP va tornar a la feina ahir després d’un mes de vacances. Els ussapistes afronten una temporada a ProD2 amb l’objectiu d’acabar entre els 6 primers i jugar les fases finals del campionat. El primer partit es jugarà el 23 d’agost per l’inici de la competició.