L’informatiu del dimarts 25 de juny de 2019

La vaga a les Urgències de Perpinyà continua avui. El col·lectiu d’assalariats, a l’origen del moviment, assegura que ahir van ser prop de 130 infermers o personal mèdic que van fer vaga. El servei mínim impulsat pel centre hospitaler va permetre assegurar un servei mínim. Avui són els metges qui se sumaran al moviment de protesta. Reclamen un augment del personal. Calculen que per mantenir un servei de qualitat caldrien entre 25 i 30 metges suplementaris i una vintena de personal mèdic.

L’onada de calor va portar temperatures de 32 graus ahir a Catalunya Nord. Es va arribar a pujar fins a 36 graus al Vallespir. Avui s’espera un augment de la calor, en particular a muntanya amb màximes de 38 a la Cerdanya. Però serà dijous i divendres quan farà més calor al departament. Algunes previsions anuncien temperatures per sobre dels 40 graus al Vallespir o a la Fenolleda. I ens aproparem als 40 a la Cerdanya i en algun punt de la plana com als Aspres.

Els municipis diverses mesures s’estan aplicant, com ara fer un llistat de les persones més fràgils. En aquest cas la municipalitat s’assegura que aquestes persones estiguin bé i que tinguin aigua per hidratar-se. Alguns ajuntaments com és el cas de Perpinyà posen a disposició locals climatitzats perquè la gens s’hi pugui refrescar un moment. El ministeri de la salut recomana beure molta aigua però sobretot d’evitar sortir a les hores més càlides i de no fer esforços físics a l’exterior durant el dia.

Malgrat aquestes recomanacions cal dir que de moment l’alerta per canícula no s’aplica a Catalunya Nord. Aquesta és una decisió que ha de prendre el Prefecte seguint uns criteris precisos. Per què l’alerta canícula s’apliqui a Catalunya Nord, cal que durant 3 dies seguits les temperatures a la vila de Perpinyà arribin als 35 graus durant el dia i que no baixin per sota de 23 graus a la nit. A Perpinyà encara no s’han assolit aquests registres però no es descarta que s’hi arribi en els pròxims dies.

Aqueixa canícula té conseqüències més inesperades, com ara l’ajornament de les proves del Brevet de col·legis. Ho va anunciar ahir el Ministre de l'Educació Nacional avançant motius de seguretat. Per que els alumnes puguin afrontar aquests exàmens en les millors condicions s’ha decidit esperar que passi aquesta onada de calor. Per tant les proves que s'havien de fer els 27 i 28 de juny s’haurien de fer els dies 1 i 2 de juliol.

L’Oficina pública de la llengua catalana serà operacional al setembre:
Es va anunciar oficialment ahir a la universitat de Perpinyà al curs d’un acte on eren presents els principals socis de l’OPLC: Consell regional, consell departamental, l’estat, el SIOCAT, Sindicat intercomunal per la promoció de les llengües occitana i catalana, i l’ajuntament de Perpinyà.

Alerta ahir a l'estació de trens de Ribesaltes per la presència de dos paquets sospitosos abandonats. La circulació de trens va ser interrompuda durant poc menys d'una hora. UN equip especial de desminatge va neutralitzar els dos paquets sense més problema. Falsa alarma, només eren dues maletes oblidades per algun viatger.
El tràfic ferroviari va reprendre al vespre amb algunes pertorbacions.

Ha començat el trasllat dels presos independentistes des de les presons de Madrid fins a presons catalanes. Aquesta nit l'han passat en una altra presó de la comunitat de Madrid. EL viatge serà llarg, els presos no arribaran al Principat fins dimecres. En canvi el trasllat de Carme Forcadell i Dolors Bassa serà directe i arribaran també dimecres a Catalunya.

El Centre per a la UNESCO de Catalunya, la UNESCOCAT, ha reclamat al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides que intervingui perquè l’estat espanyol alliberi immediatament els presos polítics. La petició s’ha fet durant la sessió plenària a Ginebra, el director, Gerard Segú, ha denunciat que el Tribunal Suprem espanyol refusa complir l’ordre d’alliberament emès pel Grup de Treball de Detencions arbitràries de l’ONU. El representant d’Espanya ha respost assegurant que l’informe del grup de treball de detencions és una campanya de desinformació i intoxicació. Segons el representant espanyol, l’informe té ‘un cúmul d’errors fàctics i judicis parcial’ i creu que genera dubtes sobre la imparcialitat de l’òrgan.