L’informatiu del dilluns 24 de juny de 2019

Avui comença una setmana marcada per la calor. Des d’aquest diumenge està arribant una onada de calor que portarà temperatures superiors als 30 graus tant a la plana com a muntanya. Les màximes fins i tot podrien passar els 35 graus al llarg de la setmana, amb pics de fins a 37 a 40 graus al Vallespir, als Aspres o a la Cerdanya.

Amb l’arribada de l'estiu també augmenten els riscos d'incendis. Com cada any, a causa de condicions climàtiques extremes, que sigui sequera o vent violent, els boscos de Catalunya Nord són amenaçats pels focs. La gran majoria dels incendis tenen un origen humà.

Vaga avui al servei d’Urgències de l’Hospital de Perpinyà. La CGT ha fet una crida per sumar-se a les protestes contra la crisi que toca el servei al nivell estatal. La manca de personal i les males condicions de treball provoquen una càrrega de treball suplementari pel personal mèdic. Des de la CGT avisen que això també perjudica els pacients per qui s’allarguen els temps d’espera. Per això el personal de les urgències regularment han de fer front a moments de tensió. El moviment de vaga comença avui per una durada indefinida.

Protestes també avui dels conductors d’autobús a 1€. S’espera possibles pertorbacions sobre el conjunt de línies, sobretot el matí. Els conductors denuncien una nova agressió d’un conductor la setmana passada a Argelers de la Marenda.

Avui es presentarà de forma oficial la posada en marxa de l'Oficina Pública de la Llengua Catalana. El Prefecte Philippe Chopin, la Presidenta de la regió Carole Delga i la Presidenta del Departament Heremeline Malherbe seran algunes de les autoritats qui assistiran a l'acte, a més de representants de l'ajuntament de Perpinyà, de la Universitat i del món associatiu. L'acte es farà a la Universitat de Perpinyà aquest matí.

El 2 de juliol es constituirà el nou Parlament Europeu. Els eurodiputats electes Carles Puigdemont, Toni Comin i Oriol Junqueras segueixen reivindicant el dret de prendre possessió del càrrec tot i les denegacions de les autoritats espanyoles. Els catalans del nord tindran el possibilitat d'anar a manifestar a Estrasburg gràcies a una iniciativa de l'ANC de Cerdanya.Les persones interessades poden contactar el Casal del Conflent.

El Tren Groc ha estat víctima de noves degradacions aquest cap de setmana. Uns individus van pintar grafitis sobre el tren mentre estava a l’estació de La Tor de Querol. El Tren Groc ja va ser cobert de grafitis al 2015, al 2017, i de nou enguany. S’espera que un cop més la SNCF portarà queixa a la gendarmeria.

La carretera departamental 914 entre Banyuls i Cervera, a la Marenda, serà tancada a la circulació des d’aquesta propera nit i fins divendres. La circulació serà prohibida entre les 10 de la nit i les 5 de la matinada. EL call començarà a partir del Cap Rederis a Banyuls fins al giratori de Perafita a l’entrada de Cervera per unes obres de rehabilitació.

La flama del Canigó es va escampar ahir arreu dels Països Catalans. La flama va arribar al Parlament de Catalunya al migdia. El president del Parlament, Roger Torrent, va rebre la flama i va dir que la flama "suma a tothom" i per això creu que cal treballar perquè "no s'apagui". Durant la recepció, la vicepresidenta d'Òmnium Cultural, Marina Llansana, ha llegit una carta de Jordi Cuixart, des de la presó, en què ha assenyalat que creu que la flama ha permès ensenyar "a trencar les barreres imposades per l'Estat".

Esports: cap de setmana lamentable pel rugbi català.
Elna jugava una final del campionat d'Excel·lència B de rugbi a XV aquest diumenge. Un partit perdut contra L'US Mouguerre per 23 a 7. Al marge de la derrota cal destacar la violència que s'ha vist sobre el terreny de joc. Una baralla general va esclatar entre els jugadors però també entre el públic. Un trist espectacle que va obligar les forces de l'ordre a intervenir. També els bombers que van haver d'evacuar un jugador de Mouguerre. L'arbitre va haver d'interrompre el partit abans de la fi del temps reglamentari.

Violència també durant la final d'Elit 2 de rugbi a XIII entre Bao i Villegailhenc Aragon. El partit s'anunciava calent després dels insults racistes d'un membre del club de Villegailhenc contra un jugador de Bao. Els mastegots es van produir a la mitja part i van acabar amb 4 jugadors de Bao expulsats i 6 per Villegailhenc. 10 targetes vermelles que hauran amargat la victòria final pels jugadors de Bao XIII.

En canvi Sant Esteve XIII es va proclamar campió de Federal després de guanyar per 23 a 12 contra Gratentour. Un partit on el rugbi va ser el protagonista, sense cap afrontament violent.