L’informatiu del dimecres 19 de juny de 2019

El servei d’Urgències de l’Hospital de Perpinyà faran vaga el dilluns vinent. La CGT ha anunciat una vaga indeterminada per sumar-se a les protestes contra la crisi que toca el servei a nivell estatal. La manca de personal i les males condicions de treball provoquen una càrrega de treball suplementari pels metges urgentistes. Des de la CGT avisen que els 70 milions desbloquejats pel govern no seran suficients per millorar la situació.

Dia de protesta avui al barri del Vernet de Perpinyà contra el tancament del centre de la CAF. Aquest tancament ha etsat anunciat per finals d’any. A finals de matí una manifestació ha estat convocada per alertar els habitants de la situació.

L’Agència Regional de Salut ha fet públic el seu informe sobre la qualitat de l’aigua a les platges de Catalunya Nord. El resultat és força positiu, ja que dels 50 sitis controlats, 49 són considerats d’excel·lent qualitat, i un de bona qualitat.
Per l’aigua dolça 6 han obtingut la classificació d’excel·lent qualitat i 1 de qualitat suficient. Podeu trobar el mapa dels llocs de bany de Catalunya Nord a la web baignades.sante.gouv.fr.

El president Carles Puigdemont va comparèixer ahir en una conferència de premsa al Parlament Europeu. Acompanyat per diversos eurodiputats va confirmar que els seus advocats presentaran un recurs al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, per denunciar que l’estat espanyol no l’inclou a la llista d’eurodiputats que l’estat espanyol enviarà a l’Eurocambra. Segons el President a l’exili s’espera una decisió abans del 2 de juliol, quan es constituirà a Estrasburg el Parlament Europeu.

I aquell dia, el 2 de juliol el Consell per la República ha convocat una manifestació a Estrasburg per a demanar que es permeti a Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras exercir llur mandat d’eurodiputats. L’objectiu és aconseguir una demostració multitudinària de suport a la democràcia i per la llibertat dels presos polítics.

Amnistia Internacional ha tornat a demanar l’alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. A través d’una carta Amnistia Internacional critica la fiscalia espanyola que s’ha posicionat un cop més en contra de l’excarceració dels presos. A més, demana que la presó provisional dels antics membres del govern se sotmeti igualment a revisió judicial.

Finalment, Amnistia Internacional diu que ha fet tasques d’observació a totes les sessions del judici contra el procés, cosa habitual en el treball de l’organització, però que fins que no s’emeti sentència no faran pública la seva valoració.

Òmnium Cultural ha projectat les paraules "Ho tornarem a fer" sobre la façana del Disseny Hub i de la Torre Glòries de Barcelona. Aquest missatge lluminós va ser una acció sorpresa com a inici d'una campanya per reivindicar la mobilització i el dret a l'autodeterminació després del judici als líders independentistes. Omnium ha reprès les paraules del seu president, Jordi Cuixart, que va dir "Ho tornarem a fer" en la seua darrera intervanció al tribunal Suprem.

El nou cap de govern d’Andorra, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñé, es van reunir ahir per primer cop amb el copríncep francès, Emmanuel Macron, a París. En acabat, s’ha anunciat que Macron visitaria Andorra el 12 de setembre. A la reunió s’ha parlat de l’acord d’associació amb la Unió Europea, la candidatura d’ingrés a la UNESCO i les obres de la carretera RN-22 que dona accés al Pas de la Casa.

Dos escaladors van ser ferits ahir per la caiguda de pedres al municipi de Portà a la Cerdanya. Els CRS de muntanya van intervenir amb helicòpter. Les dues víctimes van ser conduïdes a l’Hospital de Puigcerdà.

Els CRS també van començar una operació de recerca d’un home de 39 anys. La seua votura va ser trobada a Fontpedrosa però cap rastre del propietari. Les recerques es van haver d’interrompre ahir al vespre però seguiran encara avui.