L’informatiu del dilluns 17 de juny de 2019

| Captura

Avui comencen les proves del BAC amb la vaga els vigilants dels exàmens però sense bloquejos dels centres escolars. El moviment de vaga avui respon a la crida de diferents sindicats com la CGT, SNCL, Snes, Sud, CFE-CGC. Segons aquests sindicats, per poder mantenir les proves del BAC l'educació nacional ha convocat personal administratiu, jubilats de l'educació o encara estudiants per substituir els vigilants. Recordem que el personal vaguista s'oposa a les reformes del liceu i a la llei de l'escola tot reclamant una alça dels salaris.

La CGT crida a manifestar aquest matí davant dels locals de La Poste d’Alenyà per defensar el servei públic de proximitat. La mobilització s’inscriu en un context de protesta contra la desertificació dels territoris. I Aleny és un bon exemple amb un servei de la Poste que pateix horaris d’obertura parcials. Fins ara s’han recollit unes 600 firmes per mantenir el servei de correus al vilatge.

Vaga avui també dels treballadors socials que denuncien la manca de mitjans humans i financers que no els hi permet complir amb llur missió. Malgrat el pla d’acció del Consell Departamental, els treballadors socials de la col·lectivitat consideren que no és suficient. Per això protestaran avui coincidint amb la votació d’aquest pla d’acció durant la sessió del Consell Departamental.

Ahir es va celebrar la segona volta de l’elecció municipal a Sant Marçal. Després de la mort del batlle Louis Puigsegur, s’havien d’elegir 3 nous consellers municipals. Amb el nou consell municipal escollit, ara es votarà el nou batlle durant el proper consell municipal de dissabte vinent.

Un mainatge de 3 anys va morir ahir a la tarda a Millars. El nin originari de Corbera les Cabanes va morir ofegat en caure en un rec mentre passejava amb els seus pares. La intervenció dels bombers no va ser suficient per reanimar l’infant. Una investigació ha estat oberta per la Gendarmeria de Millars.

Els eurodiputats elegits recentment a l'estat espanyol estan citats avui al Congrés de Madrid, per acatar la Constitució i tramitar l'acta d'eurodiputat. La defensa de Junqueras va presentar ahir un recurs que demana al Tribunal Suprem que suspengui la prohibició d'anar al Congrés a recollir la seva acta d'eurodiputat i demana que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, a Luxemburg, es pronunciï sobre el cas. El text del recurs denuncia que l'impediment d'anar-hi ara és una "vulneració de drets fonamentals".

I Carles Puigdemont i Toni Comín, ha anunciat que si la Junta Electoral espanyola es nega a proclamar-los eurodiputats perquè no van fins a Madrid a jurar el càrrec, també presentaran un recurs al Tribunal de Justícia de la Unió Europea de Luxemburg.

Aquest cap de setmana s’ha fet la constitució dels ajuntaments a Catalunya Sud. Junts per Catalunya és la força amb més batlles, 370 exactament. Molt a prop hi trobem ERC amb 359 alcaldies. Segueixen el PSC amb 89, la CUP amb 19, els Comuns amb 16, el PP només té un batlle a Catalunya i Ciutadans no en té cap.

A Barcelona Ada Colau segueix essent batllesa gràcies a un pacte polèmic amb el PSC i Manuel Valls. Junts per Catalunya manté l'alcaldia de Girona, amb Marta Madrenas, que governarà en minoria. I el PSC perd dues alcaldies de pes com són Lleida i Tarragona en benefici a ERC.

Mobilització antiracista ahir a Bao com a resposta als insults racistes que va rebre Djibril Dauliac, jugador de Bao XIII, en un vídeo penjat a internet. El club i la federació van portar queixa, però ahir van ser els seguidors qui es van mobilitzar contra el racisme amb motiu de la semifinal d’Elit 2 entre Bao i Pia. En aquest matx Bao va guanyar per 44 a 16. La final es jugarà diumenge però els baotencs no coneixen encara el seu rival.
En efecte, dissabte l’altre semifinal es va haver d’interrompre a causa de nous insults racistes.

Rugbi a 13: els Dracs Catalans van perdre dissabte a casa contra els London Broncos per 12 a 30. Proper partit pels Dragons, serà dissabte a Gilbert Brutus contra Hull FC.