L’informatiu del dijous 13 de juny de 2019

 

La vila de Perpinyà es prepara per lluitar contra el mosquit tigre al llarg de l’estiu. L’amenaça és petita, només uns mil·límetres, però el risc és gran. El mosquit tigre és un vector de transmissió de malalties com el dengue, o la Chikungunya.

La vigilància concerneix el conjunt del departament, fins i tot a muntanya, ja que s’ha trobat aquest mosquit fins a 1200 m d’altitud.
Per lluitar contra el mosquit tigre es recomana de no deixar zones d’aigua estancades per evitar la proliferació de nius.

Evacuació de la casa ocupada per diversos demandants d'asil al carrer Zola de Perpinyà. El local va ser ocupat el passat 12 d'abril per una 40a de persones. Les associacions d'ajuda als sense papers apunten que és l'estat qui normalment hauria d'oferir allotjament a aquestes persones i que aquesta ocupació només venia suplir la inacció de l'estat.
La policia ha aplicat una decisió del tribunal que va ser sol·licitat per l'ajuntament de Perpinyà.

Els professors del col·legi Joffre de Ribesaltes han decidit reprendre el treball després de dos dies de vaga. Reclamaven la dimissió de la directora principal del col·legi amb qui estan en conflicte des de fa mesos. La reunió d’ahir amb l’inspector d’acadèmia no va donar satisfacció al personal del col·legi. Malgrat tot, els professors posen fi a la vaga per no perjudicar els alumnes.

L’Agencia Regional de Salut en partenariat amb el Consell Territorial de Salut organitzaen avui una trobada-debat sobre el tema de les malalties neuroidegeneratives. A nivell regional més de 85 000 persones són afectades per malalties com Alzheimer, Parkinson o l’esclerosi múltiple.

Les persones que vulguin intercanviar amb professionals o associacions podran participar a la trobada aquesta tarda al centre hospitaler de Tuïr.

Preocupació per la desaparició d’un habitant de Perpinyà de 33 anys. Es tracta de Xavier Bosch, va ser localitzat per darrer cop a Ribesaltes el passat 31 de maig. La gendarmeria d’Illa cerca testimonis que puguin donar més pistes sobre aquesta desaparició.

Darrer dia ahir del judici contra el procés, que ha quedat vist per sentència que normalment es pronunciarà cap al mes d’octubre.
Ahir van ser els advocats de les defenses que van continuar presentant els seus informes, i per acabar van ser els acusats que van tenir cada un 15 minuts per fer una declaració.
Ara el tribunal comença el procés de deliberació que culminarà amb la sentència que s’espera pel mes d’octubre. En tractar-se d'un judici al Suprem, no hi ha opció de recurs, perquè no hi ha un altre tribunal per damunt que pugui revisar el cas. En cas de condemna les defenses ja es preparen per portar el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans.

Després de la fi del judici el president de la Generalitat, Quim Torra, va comparèixer «colpit encara pels al·legats finals dels presos», segons va indicar. El president va reivindicar que la independència és una causa justa i per això va demanar als demòcrates que s’uneixin contra les injustícies. Torra va exigir al Suprem que absolgui els acusats i que alliberi de manera immediata els presos polítics. I va avisar al govern espanyol que la Generalitat farà tot el possible per a denunciar arreu del món la deriva autoritària i repressiva de l’estat.

I coincidint amb la fi del judici, ahir, desenes de persones es van concentrar al peu del Castellet de Perpinyà en solidaritat amb els presos polítics. Estelades, llaços grocs i una determinació a seguir reivindicant l'alliberament dels presos i el retorn dels exiliats.

Concentracions semblants es van poder veure arreu de Catalunya. Van ser convocades per l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, amb altres organitzacions polítiques i socials així com els partits independentistes del Parlament, sota el lema "Llibertat, l'autodeterminació és un dret".