L’informatiu del dimecres 5 de juny 2019

Ahir es va signar a la Prefectura dels Pirineus Orientals un protocol per reforçar la cooperació policial contra els diversos tràfics i la delinqüència. El document el van firmar la policia de les Fronteres, la policia judicial i la seguretat pública. L’objectiu és agilitzar l’intercanvi d’informació sobre les xarxes criminals.

Viatge caòtic per diversos nord-catalans que tornaven de Paris ahir en TGV. Tot just després de sortir de la capital francesa el tren es va quedar bloquejat a les fosques, a dins un túnel durant més de 6 hores. El TGV va patir un tall elèctric. Un cop les reparacions fetes, va ser la locomotora qui va fallar. 315 passatgers van estar bloquejats, alguns d’ells a les fosques, sense climatització i sense vàters. La SNCF va anunciar que els passatgers serien reemborsats amb el doble del preu del bitllet.

Un incendi va cremar ahir al matí una casa a Pesillà de la Ribera. El foc no va fer cap ferit però els habitants van haver de ser reallotjats. Els bombers van lluitar contra les flames durant més de 3 hores. Ara s’investiga l’origen d’aquest incendi.

I ja es coneixen les conclusions sobre l’origen de l’incendi que es va produir diumenge 26 de maig en un apartament de Pia. La investigació apunta a un incendi accidental. El cos d’un home va ser trobat pels bombers. La víctima va morir per inhalació de fum, tenia 56 anys.

La jornada d’ahir del judici contra el procés va ser dedicada als informes de les acusacions. Com previst, fiscalia, advocacia de l’Estat i Vox van elevar les conclusions a definitives, és a dir, mantenen la mateixa petició de pena i els mateixos delictes.

I tornem a parlar de l’1 d’octubre. El jutjat que instrueix les càrregues del dia del referèndum a Girona ja ha fixat la data perquè declarin 22 policies nacionals investigats pels delictes de lesions, danys i tortures. Els policies compareixeran els dies 10, 14 i 17 de juny. L'últim està citat per al 8 de juliol. Aquesta causa neix d'una querella conjunta presentada pels ajuntaments de Girona, Aiguaviva i Sant Julià de Ramis i per més de 200 ferits.

El Tribunal Suprem espanyol ha suspès l'exhumació de les restes de Francisco Franco que s'havia de fer el dilluns 10 de juny. El Tribunal ha pres aquesta decisió a l’espera de conèixer el resultat del recurs presentat per la família del dictador. Aquesta decisió ha generat polèmica perquè en el text el Tribunal Suprem atorga a Francisco Franco el rang de cap de l'Estat des de l'1 d'octubre del 1936.

El president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín van entrat ahir al Parlament Europeu. Van poder entrar com a convidats pel fins ara eurodiputat Ramon Tremosa. Puigdemont i Comin es van poder reunir amb diversos grups parlamentaris per estudiar la seva possible incorporació. Fa uns dies els serveis de seguretat del Parlament Europeu van impedir l’entrada de Puigdemont i Comin per ordre del president de la cambra, el conservador italià Antonio Tajani.