L’informatiu del dilluns 3 de juny 2019

Molta calor durant el cap de setmana amb valors de ple estiu. En aquest inici de setmana les temperatures es mantindran altes, en particular demà dimarts quan tindrem màximes superiors als 30 graus a bona part de Catalunya Nord. Demà s’esperen temperatures de 34 graus a la plana, 32 al Vallespir, 30 al Conflent, 29 a la Cerdanya i 23 al Capcir. Segons les previsions de Météo France la calor s'està instal·lant, i l'estiu serà calent a bona part del continent Europeu. Les temperatures estaran per damunt de les normals, però al voltant del mediterrani la inestabilitat portarà més humitat que hauria de limitar els pics de calor.

I la calor haurà estat particularment difícil de suportar pels automobilistes que ahir van ser bloquejats a l’autopista. Després d’un cap de setmana de l’ascensió la circulació era densa tant a l’A9 com a l’AP7. Al peatge del Voló, ahir a la tarda calia comptar prop de 50 minuts de cues per entrar a Catalunya Nord.

Els xeminots faran vaga avui contra la reforma ferroviària. La llei planifica l’obertura a la concurrència del transport nacional ferroviari de viatgers, a partir de l’1 de desembre. Els sindicats han anunciat pertorbacions a partir d’aquest vespre a les 20h fins dimecres a les 8 del matí. La SNCF assegura que l’impacte serà mínim pels viatgers.

El Prefecte dels Pirineus Orientals signarà demà matí un protocol d’experimentació de lluita contra el tràfic i la delinqüència en sèrie. El document el firmaran també el director regional de la policia judicial de Montpeller i el director departamental de la seguretat pública. La intenció és posar en plaça una unitat d’informació operacional contra el tràfic de droga.

Al tribunal Suprem de Madrid ara només manquen 3 cessions per acabar el judici. Demà reprendran les sessions amb les acusacions que exposaran les seves conclusions definitives. La setmana vinent serà el torn de les defenses que tindran l'última paraula. El dia 12 de juny, el judici quedarà vist per sentència.

El Secretari espanyol d’Estat, encarregat de seguretat al moment del referèndum, ha donat la culpa al Centre Nacional d’Intel·ligència espanyol per no haver trobat les urnes de l’1 d’octubre. En una entrevista José Antonio Nieto afirma que es pensava que sobre les urnes tot estava controlat però finalment va resultar que no era així. Explica que el CNI tenia una investigació oberta sobre les urnes però que no va donar resultat. Finalment reconeix que tothom va fallar al moment d’investigar a on s’amagaven les urnes del referèndum.


El Consell per la República crida a manifestar davant el Parlament Europeu el 2 de juliol, el dia que es constitueix l’Eurocambra. La sessió inaugural es farà a Estrasburg i Carles Puigdemont i Toni Comín hi assistiran, mentre que Oriol Junqueras haurà de rebre un permís del Tribunal Suprem espanyol per poder-hi anar. La manifestació servirà per exigir que l’Estat espanyol compleixi la resolució del Grup de Treball de Detencions Arbitràries del Consell de Drets Humans de l’ONU i alliberi els presos polítics. També es demanarà al Parlament Europeu que no permeti l’exclusió dels 3 eurodiputats catalans.

Kilian Jornet ha guanyat, aquest cap de setmana, la clàssica Zegama. Es tracta d'una marató de muntanya al País Basc que cobreix 42.195 metres de cursa amb 5.472 metres de desnivell acumulat. Kilian Jornet ha vençut amb un temps de 3h52 '48". Aquesta ha estat la 9a victòria pel corredor de la Cerdanya en aquesta competició.

L’equip femení del Sant Esteve/XIII Català estan en final després d’eliminar Lió per 18 a 14. La final es jugarà a Gilbert Brutus el proper cap de setmana contra Tolosa.

En futbol, Elna va guanyar ahir la Copa del Rosselló per 2 a 0 contra Cabestany. Una final marcada per l’expulsió de fins a 4 jugadors durant el final del partit.