L’informatiu del dimecres 29 de maig 2019

Avui comença Identi’CAT 2019, la Trobada de la Catalanitat a Catalunya Nord. Durant 5 dies al vilatge de Bao l’associació Aire Nou us proposa diverses cites amb la cultura popular i l’espectacle.
Al programa: concerts, balls tradicionals, teatre, correfocs, castells, i avui un concert amb la Coral Solstici que presenta l’Opera rap-pop «La dona d’aigua de Lanós», una adaptació musical d'una contalla cerdana de Jordi Pere Cerdà. Seguirà un concert del Duet Massana/Bonjoch que ens proposen música folk inspirada en el folklore europeu, sobretot dels Països Catalans, Occitània , Irlanda o els Balcans. Aquests concerts començaran avui a 20h30 al Centre Cultural de Pesillà de la Ribera. Més informació a la web identicat.cat.

La vaga dels conductors d’autobús de Perpinyà i la seua aglomeració ha estat reconduïda per avui.
Les negociacions entre vaguistes i direcció no han donat resultat fins ara. Per tant avui s’han d’esperar més pertorbacions. Per saber si avui circula el vostre autobús, podeu telefonar al 0 800 800 370.

Acte de vandalisme en un local de l’associació ATD Quart Monde al barri de Sant Jaume a Perpinyà. L’associació que lluita contra l’extrema pobresa denuncien que diumenge un o més individus van saquejar tot el local. Una denúncia ha estat presentada a la comissaria de Peprinyà.

El Piribus és una exposició itinerant i interactiva que pretén mostrar i recollir part de l’ADN del Pirineu. L’educació ambiental i el patrimoni són els protagonistes d’aquest projecte que consisteix en un semiremolc que viatja a tot el Pirineu d’Est a Oest i de nord a sud. Inaugurat a Ripoll el 29 de maig va començar a voltar per Catalunya Nord el 14 de maig a Talteüll i des d’ahir és a Font Romeu fins al 9 de juny. El Piribus tornarà a Catalunya Nord el 25 de juny a Prada. El viatge acabarà el 27 de setembre després de 32 etapes.

A polit amb la crema controlada de la vegetació. És una pràctica habitual en aquest moment de l’any per netejar terrenys, però és una pràctica de risc que ahir es va descontrolar a Perpinyà, al nord del Palau de les Exposicions. El vent fa fer que les flames s’escampessin ràpidament, necessitant la intervenció dels bombers. En total una hectàrea va cremar i el foc va provocar un tall d’electricitat que fa afectar una vintena d’abonats.

Unes 150 persones, majoritàriament dones, van manifestar ahir al peu del Castellet contra la prohibició del vel islàmic per les mares que acompanyen les sortides escolars. La polèmica va sorgir d’una esmena presentada a la llei Blanquer pels senadors Les Républicains. El text reclama que els acompanyants de les sortides escolars no portin cap distintiu religiós. Les manifestants denunciaven ahir la discriminació que representa aquesta esmena. La incomprensió és total entre aquestes dones que benèvolament es proposen per acompanyar la mainada i fer possible aquestes sortides escolars.

Al judici contra el procés, ahir es van començar a projectar els primers vídeos, començant pels presentats per les acusacions.
Una sessió que va ser molt caòtica, pel que semblava la manca de preparaci d’algunes de les acusacions.

El Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides demana la posada en llibertat immediata d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, en presó preventiva des de la tardor del 2017. La resolució assenyala que l'Estat espanyol hauria d'indemnitzar Junqueras, Sànchez i Cuixart per haver-los privat de llibertat sense sentència.