L’informatiu del divendres 24 de maig 2019

| Ciutadans pel Clima - Perpinyà

Demà serà dia de mobilització pel planeta. Per tot l’estat francès s’han convocat manifestacions per llençar un darrer missatge d’alerta pel clima abans de les eleccions Europees. El col·lectiu Ciutadans pel Clima 66 convoca un acte per demà a 14.30 h a Plaça Catalunya de Perpinyà. D’altra banda avui també és jornada de vaga del jovent pel clima. Es tracta d’un moviment que convida els joves a fer una vaga escolar d’un dia per sortir al carrer i manifestar contra el reescalfament climàtic i el declivi de la biodiversitat.

Els carters de Pia i de Bompàs tornen avui a reprendre el treball. Els vaguistes van signar ahir un protocol de sortida de crisi. Va aconseguir alguns avenços però dues gires de distribució de correu haurien de ser suprimides. La direcció de la Poste ha acceptat reforçar l’equip de Bompàs amb un treballador més per poder aplicar la nova organització.

Els autobusos tornen a circular a Perpinyà i a la seua aglomeració. Ahir el Tribunal va donar la raó al grup Vectalia i va ordenar que acabi el bloqueig dels autobusos de la companyia. Una decisió respectada pels vaguistes que van anunciar que la vaga seguirà avui però sense cap bloqueig. Malgrat tot encara podrien haver-hi pertorbacions sobre el servei d’autobúsos.

Manifestació ahir d'una 50a de treballadors de llars d'infants davant de la Prefectura. Protestaven contra el projecte de reforma per ordenança dels mètodes d'acolliment a les llars d'infants. La inquietud pels treballadors és que aquesta reforma podria significar més mainatges per acollir però amb menys espai i menys personal. Aquesta reforma vol reduir el nombre de metres quadrats per infant a les grans ciutats i alleugerir les regles d'enquadrament de la mainada.

Ahir també van manifestar una 50a de persones davant del grup escolar Victor-Duruy al Baix Vernet contra el projecte de llei Blanquer. Aquest text preveu la prohibició del vel i qualsevol signe religiós, per les mares que acompanyin la mainada durant les sortides escolars. Per les mares concernides estem davant d’un cas de discriminació. Si bé accepten la prohibició del vel pels alumnes a l’escola, en canvi no comprenen aquesta posició per unes mares que ajuden durant les sortides de manera benèvola.

Els serveis de gendarmeria van bloquejar el centre d’Elna ahir al matí per reconstituir una escena de crim. Els fets porten sobre un homicidi que es va produir ara fa dos anys. Un home va morir per arma de foc i una altra va ser greument ferida després d’una baralla a la ruta nacional d’Elna.

Un dia més ahir les recerques de l’excursionista desaparegut al sector del Carlit no van donar resultat. La mobilització és important amb 1 helicòpter, 10 CRS de muntanya, 2 gendarmes i una 40a de familiars i amics van participar en les recerques. L’excursionista de 48 anys i habitant de l’Arieja va sortir d’excursió diumenge al matí. La zona de recerca s’ha estès des de Portè Pimorent on es va trobar la seua votura, fins a l’estany del Lanós i a l’Arieja. Avui les condicions climàtiques de pluges i neu podrien dificultar o impedir les operacions de rescat.

Al judici contra el procés va viure ahir la seva 46a sessió.
Primer van declarar els 4 darrers testimonis de les defenses, i després ho van fer diversos experts citats per les defenses i per les acusacions.