Mares d’alumnes manifesten, per poder portar el vel islàmic quan acompanyen sortides escolars.

| N.Jovani

A l’estat francès segueix el debat sobre la nova llei educativa "Per una escola de confiança" proposada pel ministre d'ensenyament Jean-Michel Blanquer, la qual hauria d'entrar en vigor el setembre de 2019. Hi ha encara més de 200 esmenes a tractar, tanmateix, les mares i pares s'han començat a mobilitzar pel ja clàssic debat a l'hemicicle francès: la laïcitat.

El resultat del tractament d'aquesta qüestió va acabar amb la votació de l'esmena 100, la qual preveu prohibir el port de signes religiosos als acompanyants dels nens a les sortides escolars argumentant que el temps escolar ha de romandre un espai on cap signe religiós ostentós no ha de ser exposat als alumnes. Els senadors que són a l'origen de l'esmena l'al·leguen per la voluntat a omplir un buit jurídic, tot i que el Consell d'Estat va determinar ja en 2013 que els acompanyants no són subjecte de neutralitat, i per tant, són lliures de portar signes religiosos sempre que no es produeixi una pertorbació objectiva o en cas de disturbi a l'ordre públic. Tot i que l'esmena no és definitiva, diverses famílies han començat a mobilitzar-se en contra d'aquesta reforma.

És el cas a Perpinyà: Saint Rigaud, Blaise Pascal, Lamartine, Pont-Neuf, Victor Durui... Fins a set escoles ja s'han manifestat contra d'aquesta esmena la qual consideren "assetjadora i discriminatòria". Les concentracions han comptat amb vora un centenar de manifestants, pancartes on es podia llegir "no a la llei Blanquer, pares en vaga", "emancipació de les dones prohibint-nos l'accés a l'escola, a treballar, i ara a ser mares".



La Kenza Ajaoud, mare de l'escola Victor Durui, explica que s'oposen a aquesta reforma perquè "ens imposa a quedar-nos a casa, a no implicar-nos a la vida escolar dels nostres fills, mentre que l'èxit dels nens depèn de la implicació dels pares". Sostenen barris populars, que són els que més necessiten als pares i mares implicats, seran els més perjudicats, ja que és on hi ha més varietat cultural, "a més els musulmans no estem fora de la llei, la respectem", afegeix. Aquestes concentracions tenen caràcter esporàdic i no estan coordinades per cap col·lectiu ni sindicat: "ens organitzem entre les mares de l'escola, el missatge ha anat passant-se a poc a poc i espero que arribem a mobilitzar-nos a escala nacional" conclou Ajaoud.