Les Veus dels Pobles, és aquesta setmana a Ràdio Roda

Ràdio Roda és l´emissora municipal de Roda de Ter, a la comarca d’Osona ( Vic).
Com a ràdio està a punt de complir 69 anys, ja que va començar com a emissora d´Acció Catòlica, en plena dictadura, l’any 1950, en Ona mitjana (AM). Va emetre dins la REM (una xarxa franquista d´emissores a escala estatal), fins al 1965, quan l’obligació de passar a la freqüències modulada va obligar a tancar moltes emissores, per problemes econòmics.


Va renéixer després de 19 anys, com a emissora municipal, amb el mateix director de la primera etapa, en Miquel Vilar “Manolito”. Actualment és una realitat consolidada en una petita població, però amb molta història i empenta cultural.


 

Roda de Ter, a la comarca ‘Osona, tot i tenir molt poca extensió (2,2 km²) és una població amb molta història i empenta cultural. Els seus orígens remunten al segle VIII aC segons es pot veure en l´assentament ibèric de L’Esquerda, actualment un important museu.


La seva situació a la riba del Ter va fer que moltes empreses tèxtils s´hi instal·lessin per aprofitar la seva força motriu, en plena època d´industrialització.
Hi varen néixer, entre altres il·lustres, el 1658 en Francesc Macià i Ambert (Bac de Roda), important polític i patriota català, i més recentment, el 1929 el gran poeta Miquel Martí i Pol.
Actualment, la seva indústria s´ha posat al dia, essent la seva principal font de riquesa, juntament amb els serveis, per la seva proximitat a les grans ciutats de Vic i Manlleu.

Les Veus dels Pobles és una emissió de Gabriel Fleta Perbellini.