Cinema en català amb Òmnium Catalunya Nord: El coronel Macià

Jacint Carrera, d’Òmnium Catalunya Nord:

Òmnium Catalunya Nord continua el seu cicle de cinema en català subtitulat en francès.
Aquests dies es presenta una pel·lícula de Josep Maria Forn, El Coronel Macià, de 2006.

La pel·lícula narra diversos episodis de la vida de Francesc Macià, començant el 1905 amb un Macià tinent coronel de l'exèrcit espanyol i acabant amb la proclamació de la República Catalana el 14 d'abril de 1931. La trama comença quan una periodista irlandesa que acaba d'arribar a Catalunya presencia els enfrontaments entre l'exèrcit espanyol i el catalanisme, amb episodis com els Fets del Cu-Cut!. Macià no aprova l'actuació de la guarnició de Barcelona, i això li comportarà enfrontar-se amb els seus superiors de l'exèrcit.Tot i que s'introdueixen personatges de ficció com la periodista irlandesa Elisabeth Joyce, el film presenta la trajectòria política i personal de Macià a partir dels fets històrics que la van acompanyar.
Els protagonistes principals són Abel Folk en el paper de Francesc Macià; Marta Marco que interpreta Eugènia Lamarca, la muller de Macià; Molly Malcolm en el paper d'una periodista irlandesa fictícia que visita Catalunya; i Fèlix Pons, que interpreta el periodista Maspons.

"El Coronel Macià", ja s’ha projectat a Oceja, avui serà a Bao, el 26 a Cabestany, 28 a Argelers i Prats de Molló, el 7 de maig a Elna i el 14 a Prada.