El museu Terrus d’Elna, víctima d’una estafa.

La gendarmeria ha obert una enquesta sobre un gran tràfic d’obres d’art a la Catalunya del Nord. Una estafa a gran escala que afecta sobretot el Museu d’Elna que en pocs anys va adquirir prop de 80 quadres d’Étienne Terrus que són falsos. Això representa la meitat de la col·lecció del museu municipal.
Una gran part de les peces falses són obres que van ser trobades als encants.
L’estafador hi va afegir la signatura per fer creure que és un Terrús. Segons el comissari de l’exposició que va descobrir l’estafa, el mercat nord-català de l’art és pervertit des dels anys 2000. Circulen un munt de peces falsificades i no només de l’Etienne Terrús. Aqueixa enquesta per fi podria permetre d'espantar els estafadors de l'art i de sanejar el mercat. Pel museu d’Elna el perjudici es xifra a 160 mil euros. La municipalitat ha portat queixa. Diversos particulars també van ser víctimes d’aquesta estafa.

El museu Terrus porta el nom del pintor, Esteve Terrús (Elna, setembre de 1857 - Elna, juny de 1922) va ser un pintor nord-català que es va destacar en el gènere de l'aquarel·la. Juntament amb molts altres artistes de la Catalunya del Nordfou un impulsor dels moviments artístics del país. Fou amic de molts pintors de la seua època entre els quals destaquen Matisse, Derain, Marquet, Camoin i Luce que rebé sovint al seu taller d'Elna. El seu gènere predilecte era l'aquarel·la que dominava magistralment, però per mor del seu caràcter introvertit no tingué cap lligam amb una escola ni moviment artístic, tot i que es nota a la seva obra la influència del fauvisme.
l’ajuntament d’Elna va crear el museu Terrús el 1994.