Memòria amb un ensenyant, pedagog i activista per la llengua catalana a la Catalunya Nord, Alà Baylac

Alà Baylac
Alà Baylac

Al Memòria 331 i 332 en Berenguer Ballester és a la Casa dels Països Catalans per fer memòria amb l'Ala Baylac, ensenyant, pedagog i activista per la llengua catalana a la Catalunya Nord:

Alà Baylac és natural del barri del Vernet de Perpinyà, on va créixer. Aviat s'interessa per la identitat i llengua catalana i comença a militar en un grup catalanista. Estudia a la universitat de Perpinyà història i català. A més, s'integra en la plantilla del Punt Diari a Perpinyà, això fa que emprengui la tasca de promoció de la llengua.
Va començar a ser professor de català al Liceu Déodat de Severac de Ceret. Des del 2006 és professor a l'Institut Franco-Català Transfronterer de la Universitat de Perpinyà. És membre de l'Equip rector de la Universitat Catalana d'Estiu, va ser president de la Federació per a la Defensa de la Llengua i de la Cultura Catalanes a la Catalunya del Nord i és vicepresident de l'APLEC (Associació per a l'ensenyament del català).
És autor de diversos treballs sobre la seva especialitat: la sociolingüística. Ha contribuït a la creació d'escoles i classes bilingües a les escoles nord-catalanes. En el dia a dia està en contacte permanent amb tota la jerarquia del món educacional nord-català, que a hores d'ara està passant per unes hores difícils a causa de la reforma dels col·legis, una reforma que podria fer més fràgil tot el recorregut de l'ensenyament del català a l’estat francès.

Enregistrat el març del 2019

Memòria és una emissió de Berenguer Ballester.