Memòria amb Lluïsa Miralles, 91 anys; va viure l’exili i els camps, la persecució política, i la militància marxista

Lluïsa Miralles
Lluïsa Miralles

Al Memòria 327-328, Berenguer Ballester parla amb Lluïsa Miralles, una dona de 91 anys que va viure l’exili i els camps a la seva infància, la persecució política, i la militància marxista:

Lluïsa Miralles és procedent d’Ulldecona, filla de Vicent Miralles ‘lo Pescater’, el darrer tinent d’alcalde d’Ulldecona abans de la dictadura franquista. Va marxar a l’exili quan tenia 10 anys. Va creuar la frontera amb la seva mare el 29 gener 1939. El seu germà, malalt, es va quedar amb els avis. No el va tornar a veure fins al cap de 17 anys.

Explica el tracte que van rebre de l’estat francès, tot contextualitzant-ho en la Segona Guerra Mundial. Va estar als camps d’Argelers, d’on guarda records traumàtics però també recorda la solidaritat entre les dones, com compartien el menjar i les classes de les mestres.
A casa sempre van parlar en català, valora l’educació dels pares.

Després de l'ocupació de França, el seu pare va treballar per l'exèrcit alemany però també escriuria per la premsa clandestina. Lluïsa Miralles es va casar amb Miquel Serra, supervivent del camp de concentració de Mauthausen i viu a Perpinyà.

Parlarà també de les escoles a la república, de cançons de l’època i de com van assassinar al mestre. Ensenyarà a en Berenguer una foto del 78 on apareixen en Miquel i la Lluïsa amb la Montserrat Roig, a qui van conèixer arran de la participació al llibre ‘Catalans als camps nazis’.

Memòria és una emissió de Berenguer Ballester.