Les Veus dels Pobles, és aquesta setmana a Amposta Ràdio

 

Amposta Ràdio comença les emissions a l´Agost de 1980, tot i emetre en proves des de 1979, responent a un clam de la societat, recollit pels nous ajuntaments democràtics, de més informació, participació i transparència. Amb uns mitjans tècnics bàsics, en les golfes de l´ajuntament. Hi ha l’anècdota que un alcalde va posar un cadenat als telèfons per controlar la despesa.
Van millorant tècnicament i professionalment, fins que el 1980, la Cadena SER (la principal cadena de ràdio de l´Estat Espanyol), va contractar tota la plantilla, tancant-se Amposta Ràdio, per més d´un any. L´emissora de la SER no va quallar, i va tancar al cap d´aquest temps.
L´ajuntament va aprofitar l´avinentesa i va ressuscitar Amposta Ràdio, en uns grans estudis junt amb una TV, lluny del centre del poble.
Des de 2012 estan en uns cèntrics estudis, annexos al Mercat Municipal, complint millor la seva fita: ser una emissora de proximitat, al servei i en contacte amb el poble.

AMPOSTA

És la capital de la comarca del Montsià,al llarg del riu Ebre. Té una població de 20500 habitants i un terme d’na extensió de 138 km2.
Té un important recinte Firal, amb vàries activitats al llarg de l’any, especialment la Fira Ramadera i de Maquinària Agrícola i Comercial, que arriba a la 58a edició.
La seva història comença en l'època ibèrica, trobant-se unes Sitges de gra i una necròpolis que ho demostren. El seu nom Àmposta deriva del llatí amni imposita, que significa “posada sobre el riu”, trobant-se també restes d´una vila romana.
També els àrabs hi muntaren una important fortificació sobre el riu, i el seu nomenament com a ciutat data del 1282.
Com tots els pobles del Delta de l´Ebre tenia una important dependència política de Tortosa, que genera molts conflictes, bàsicament econòmics, pel cobrament d'impostos i l´abandonament en serveis per part d´aquella ciutat.
El seu creixement comença als segles XVII i XIX, al fer-se grans obres públiques ,com el canal de navegació i el dessecament del Delta, permetent el conreu de l’arròs, i la seva indústria derivada, bàsics en la seva ecònoma, que li permeté arribar a principis del Segle XX amb 4000 habitants.

En l'actualitat és una pròspera ciutat, amb una agricultura i una indústria derivada molt potent, així com un sector serveis, incloent-hi els turístics, que són el puntal de la seva ecònomia.
La seva potència turística es deu a la seva situació entre el Parc Natural del Delta de l´Ebre, la tercera zona humida més important d'Europa, amb 7736 Ha, i el Parc Natural dels Ports de Beseit, a cavall de l´Aragó i València, amb 35000 Ha de zona muntanyosa, superant els 1000 m d’altitud.
Destaquen, com a altres pobles del Delta, les “festes dels bous”, i la seva gran tradició de bandes de música.
Així doncs, avui AMPOSTA és una important ciutat, que domina comercialment una extensa àrea d influencia, i un punt de comunicació estratègic, porta de pas a la Catalunya Sud des del País Valencià, tant per l’autopista del Mediterrani Ap7, com per la línia de tren del Corredor Mediterrani, pròximament d’alta velocitat.

Les Veus dels Pobles és una emissió de Gabriel Fleta Perbellini: