Memòria amb el poeta Joan-Pere Sunyer

Joan-Pere Sunyer
Joan-Pere Sunyer

Al Memòria 317-318, Berenguer Ballester parla amb el Poeta Joan-Pere Sunyer:

Joan-Pere Sunyer va néixer a l’estació de Clairà, Pirineus Orientals, el 26 d’agost de 1943. Era mestre i va passar la major part de la seva carrera al Val d’Oise. Va passar molts anys com a mestre d'escola i adjunt del batlle d'una vila prop de París. Durant aquest temps va participar en un grup de recerca i acció lingüística sobre la didàctica de la producció de textos, treballs publicats amb el títol de Former des enfants producteurs de texte, amb el Groupe de Recherche d'Écouen (Hachette, 1988).
Quan va retornar a Catalunya Nord, l’any 1989, va impartir classes a l’Escola Jean Clerc de Prada, municipi on es va establir.

Escriu en català des de l’any 1965, sense que res del que ha escrit fos editat fins a la publicació del llibre de poemes Auca de l’Arbre (auto publicació). No obstant això, van aparèixer alguns dels seus poemes en les revistes Sant Joan i Barres, Oc, Reduccions, Senhal, Europe i Revista de Girona.
Va obtenir el Premi de Poesia Francesc Català, atorgat per l’Òmnium Cultural de Catalunya Nord, la Nit de Sant Jordi de l’any 1994, pel recull Instants. Ha estat guardonat, també, amb el Premi de Narració per a Infants, convocat per l’Òmnium Cultural de Catalunya Nord, per Història del petit polinen.
Ha participat en molts actes culturals (exposicions, recitals) i és l’autor del bloc APuntS i PARladureS, www.apsipars.blogspot.com, dins el qual podem gaudir de les seves reflexions i inquietuds, dels seus poemes i traduccions sobre negritud i postcolonialisme, entre moltes altres coses.

S’interessa també per l’art del raku que combina amb la poesia, ja que estampa poemes sobre les plaques d’aquest tipus tan peculiar de ceràmica.
Joan-Pere Sunyer va ser col·laborador de Ràdio Arrels, on durant cinc anys va dirigir el programa de poesia diària Instants Poètics, dins del programa conduït per en Berenguer Ballester. També va crear EHA, les Edicions Hertzianes Arrels.

EHA Amb Jep Gouzy - I El Mar Alla Com El Plat Dels Déus

EHA amb Jep Gouzy - S(a)lam Aleikum