El risc d'incendi pot augmentar ràpidament

95% dels incidents de vegetació són d’origen humà.

Catalunya Nord

El dispositiu estiuenc de lluita contra els incendis ja està en plaça. Catalunya Nord, territori considerat a alt risc beneficia de reforços suplementaris.
El dispositiu estarà format per sis a set grups d'intervenció contra incendis forestals, contra quatre habitualment.
A més, els serveis del SDIS 66  beneficiaran durant tot l’estiu de la presència de 42 bombers romanesos, i d’un segon helicòpter bombarder d’aigua.
95% dels incidents de vegetació són d’origen humà.

Malgrat les pluges d'aquests darrers dies, el risc d’incendi forestal continua sent molt present a Catalunya Nord.
La prefectura recorda que la realització de focs controlats està prohibida durant el període estival (de l'1 de juny al 30 de setembre).
Cada any, es produeixen inicis d’incendis causats per la imprudència de persones que han volgut incinerar vegetals, sense autorització o amb una autorització però sense control de la crema. L'ús del foc per cremar vegetals en peu o tallats en espais naturals o agrícoles està regulat al departament per una ordre prefectoraldel maig passat, relativa a les mesures de prevenció d'incendis de boscos i medis naturals aplicables al territori dels municipis del departament dels Pirineus Orientals
En període de risc d’incendi forestal i de vegetació, les úniques operacions de crema de vegetals només es poden fer amb derogació excepcional per als agricultors per raons fitosanitàries.

Per altra banda, l’accés als massissos forestals també està regulat segons l'exhibició del risc diari.
Justament, Météo France anuncia un període de vent fort els dies vinents que accentuarà l’assecament de la vegetació. 
És imperatiu consultar el mapa del risc diari a la web prevention-incendie66.com. Aquesta web proporciona el risc en temps real, indicant la classificació diària de cada massís registrat. La circulació i l'estacionament dels vehicles poden ser prohibits. I en alguns casos fins i tot l’accés total, inclòs als vianants.

Per altra banda, a causa justament de la vulnerabilitat del nostre país als incendis  el “Pays Pyrénées Méditerranée” ha estat triat per proposar durant tot l’estiu operacions de sensibilització. Del 8 de juliol i fins al 31 d’agost, hi haurà 2 mediadors que recorreran les zones d’alta freqüentació turística, de les Alberes, Vallespir i Aspres, per sensibilitzar la població i els turistes als riscos d’incendis.