Entrevista a Brussel·les a Josep Valtònyc

"No he fugit de la justícia, sinó de la injustícia".

Josep Valtònyc
Josep Valtònyc

Després de Carles Puigdemont i de Lluís Puig, la periodista de Ràdio Arrels, Laura Bertran parla avui amb Josep Valtònyc:

Josep Valtònyc explica que s’està bé a Bèlgica, perquè en aquest estat se’l considera com un ciutadà europeu, mentre que a l’estat espanyol se’l considera com un terrorista. Valtònyc considera que no ha fugit de la justícia, sinó de la injustícia. Una situació personalment que deu a la lletra d’un rap. Un cas que no és únic a l’estat espanyol, on hi ha 15 rapers més condemnats a presó, per davant Xina i l’Iran.
Avui no sap quan podrà tornar a Mallorca, però espera poder tornar a Catalunya quan serà independent.

Josep Valtònyc és un raper mallorquí. Josep Miquel Arenas Beltran (Sa Pobla, 18 de desembre de 1993), i més conegut pel seu nom artístic Valtònyc.
Va ser detingut el 23 agost de 2012 per la Policia Nacional espanyola, acusat d'enaltiment al terrorisme, apologia a l'odi ideològic, incitació a la violència i injúries a la corona. El 22 de febrer de 2017 fou condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme i injúries greus a la corona espanyola per l'Audiència Nacional. El Tribunal Suprem espanyol va ratificar-ne la decisió el 20 de febrer de 2018. En data 23 de maig de 2018, just el dia abans d'entrar a presó, es va saber que havia fugit per a evitar ser empresonat. Va fugir a Bèlgica on, mesos més tard, un jutge va denegar la seva extradició a Espanya, argumentant que les seves lletres s'emmarcaven en l'exercici de la llibertat d'expressió.