Fem Memòria amb Hèlios Jordà, un dels primers animadors de Ràdio Arrels

Hèlios Jordà
Hèlios Jordà

Al Memòria 313-314, Berenguer Ballester parla amb un dels primers animadors de Ràdio Arrels, des dels seus inicis clandestins, i el primer assalariat d’aquesta: Hèlios Jordà.

Hèlios Jordà és fill de la retirada, de pare tarragonenc anarco-sindicalista i de mare aragonesa republicana. El seu pare era militant de la CNT, de la FAI i pertanyent a corrents culturals, va fer de cuiner durant la guerra, i quan aquesta acaba, passa a viure en clandestinitat.

Helios Jorda neix al Vernet de Perpinyà, a l’hospital públic. “Jo sóc del Vernet, però no del Vernet en el sentit urbà. Jo sóc de la Perifèria del Vernet.” Va tindre com a veí el Josep Poble, cinèfil anarcosindicalista i militant llibertari molt preocupat per la cultura. Ell és qui li apropa al seu món militant i cultural, també la clandestinitat. “El Vernet d’aquell temps és un barri molt pobre, ple de gent. És un barri de veritat. És un barri on hi ha botigues, on hi ha escola, on hi ha gent que va a l’església -on hi ha militants comunistes-, i és un barri obrer.”

La ràdio es va crear al maig del 81, amb un grapat de militants que donaven contingut de manera benèvola en un apartament de funció de l’Educació Nacional francesa , a casa de la Simone i el Bernat al barri de Sant Jaume, prop de la plaça del Puig. Al maig de 1982 Ràdio Arrels va ser reconeguda com a ràdio associativa no comercial i en Jordà va ser el primer treballador pagat de la ràdio. Una de les primeres emissions satíriques, humorístiques, d'aquesta ràdio va ser la que van fer Bot i Farra. Un invent radiofònic d'Hèlios Jordà, el primer animador de Ràdio Arrels i l'Andreu Vallvé, un dels molts col·laboradors que hi havia en aquell moment. Era l'any 1982, Ràdio Arrels tenia 1 any i els mitjans tècnics eren elementals.