Un nom pel departament

REPORTATGE - Nom del departament

Catalunya Nord

 

El departament dels Pirineus Orientals podria canviar de nom en els mesos vinents. La voluntat d’aquest canvi és, d’una banda, evitar confusió amb el departament dels Pirineus Atlàntics i d’altra tenir més en compte la identitat catalana, com va assegurar la presidenta del Consell Departamental. 

La voluntat de canviar el nom del departament pot generar un cert consens, però no passa el mateix quan s’ha d’escollir quin nom substituirà l’actual Pirineus Orientals. En una enquesta espontània de France Bleu Roussillon, on hi van participar 17.000 persones, l’opció més votada per majoria absoluta va ser Pays Catalan amb un 56%. Aquesta opció l’han defensat a Ràdio Arrels en Terenci Vera i en Miquel Roca, membres del col·lectiu Pays Catalan, c’est possible:

 

Una opció que no convenç a aquells que defensen que el nom del departament ha de ser el del país i que, per tant, cal defensar Catalogne Nord (o Catalogne du Nord). És l'opció que defensa en una entrevista a aquesta ràdio Hervé Pi.

 

Tot i que aquestes dues opcions són d’ús comú i identifiquen aquest país, hi ha una part del catalanisme que les veuen una mala opció pel nom del departament perquè consideren que són uns noms que no passaran mai el sedàs del Consell d’Estat. Això podria provocar que si el vot catalanista pel nom del Departament es concentrés en una d’aquestes dues opcions i París la desestimés, es triés la segona opció, que no necessàriament reivindicaria la identitat catalana d’aquest país. D’entre les opcions més “pragmàtiques” hi ha l’opció de Pyrenées Catalanes, que permetria reivindicar la catalanitat i tenir un nom que fos acceptat pel sector turístic. És l’opció defensada per Pre Manzanares en una entrevista a aquesta casa.

 

En la mateixa línia hi ha l’opció de Terres Catalanes, que també recull la identitat catalana d’una forma “pragmàtica”. Aquesta opció, a més, té el punt a favor que s’escriu igual en català que en francès i es pronuncien de forma semblant, de manera que els noms dels cartells estarien en certa manera en català. És l'opció que ens ha defensat a Ràdio Arrels Mateu Pons.

 

Part del sector turístic defensa posar de nom del departament la marca comercial Pyrenées Mediterranée, una opció que no defensa la identitat catalana i que iguala el territori a la seva marca turística, però que va tenir només un 6% a l’enquesta improvisada per France Bleu Roussillon. Cap dels defensors d’aquesta proposta ha volgut explicar-ne els motius en català a Ràdio Arrels.

De moment caldrà, doncs, esperar que s’apropi la tardor per veure quines d’aquestes opcions, o potser d’altres, arriben a la votació i si finalment es decideix canviar el nom. De fet, per aprofundir en el context hem parlat amb l’historiador Eric Forcada, que ens explica la història del nom d’aquest departament.