Ràdio Arrels entra a formar part de la Xarxa de monitoratge del català digital

ENTREVISTA - Albert Cuesta

Catalunya Nord

El passat 13 d’octubre la Fundació .cat va presentar en un comunicat de premsa la creació de la primera Xarxa de monitoratge del català digital, un dispositiu continuat que permetrà detectar incidències en la visibilitat del català a Internet i seguir l’evolució del posicionament del català a la xarxa. Avui s’ha instal·lat un sensor a la seu de Ràdio Arrels, el primer que s’instal·la a la Catalunya Nord.  

Per la seva banda, Albert Cuesta, responsable del programa català digital de la Fundació .cat i coordinador de l’Aliança, ha afegit que “aquest sensor que s’instal·la avui ens permetrà completar l'obtenció de dades a temps real de les cerques a internet des de la Catalunya del Nord, ja que l'objectiu de la XMCD és cobrir tots els territoris de parla catalana, i també actualment estem treballant en convenis a L'Alguer i la Franja de Ponent”. 

Gràcies a la instal·lació d’aquests sensors es podrà automatitzar i millorar el sistema de monitoratge de les cerques en català ja existent tant a nivell de nombre de cerques, sensibilitat dels indicadors així com territorialment. Descentralitzar el monitoratge permetrà incorporar adreces IP d’arreu del territori de parla catalana i tenir una fotografia real de l’evolució de l’idioma en els resultats dels cercadors.

Periòdicament, s’oferirà al web xmcd.fundació.cat informes per conèixer les dades més rellevants d’aquesta monitorització.

Albert Cuesta, responsable del programa del català digital de la Fundació .cat: