Perpinyà, capital europea del vi 2019

Perpinyà

Ahir, 22 de gener, dia de Sant Vicenç, es va donar el tret de sortida de "Perpinyà capital europea del vi 2019". Durant tot l'any, Perpinyà celebrarà el vi amb manifestacions dedicades als professionals, la gastronomia, l'enoturisme, la cultura, posant en relleu el terrer i els vins nord-catalans. Totes les institucions, gremis, cellers i confraries coincideixen per aquesta celebració.

Perpinyà és membre de la xarxa RECEVIN de ciutats vitícoles europees, present en 11 estats, amb un abast de gairebé 800 ciutats. RECEVIN té com a objectiu defensar la riquesa dels territoris vitivinícoles i les seves denominacions d'origen, i defensar aquests territoris al Parlament Europeu i a les institucions europees.

Com a tot el Mediterrani, els primers vestigis de viticultura i comerç del vi del Rosselló es remunten a l'antiguitat grega. A l'època romana, en uns turons que dominen la vall baixa de Tet, s'aixecà Ruscino, la ciutat que va precedir Perpinyà. Fa 2 600 anys, els seus habitants ja consumien vi.

Al Rosselló hi són cultivats actualment 27 varietats de raïm, hi ha 14 denominacions d’origen protegit, i 2 indicacions geogràfiques protegides.