Nicolas Berjoan, de "Nous Perpignan": "Potser no és el millor moment a l’estat francès per experimentar la democràcia participativa"

Perpinyà

| Albert Noguer

Emmanuel Macron ha publicat una carta dirigida als francesos de cara al gran debat, el qual vol donar la possibilitat als ciutadans d’expressar-se sobre una llarga sèrie de qüestions. Un d’aquests temes és la democràcia participativa, per a tractar aquests temes parlem amb Nicolas Berjoan, membre del col·lectiu Nous Perpignan.

Nicolas Berjoan parla sobre el R.I.C (Referèndum d’iniciativa ciutadana): “demanar a la població què pensa no pot ser dolent, el que passa és que, a parer meu, el moment en què es fa: després d’una mena d’insurrecció popular, després dels delictes polítics molt forts, i després també de les possibilitats que hi ha que aquesta consulta sigui molt orientada (...) fan dubtar de la seua eficàcia.” Alhora, proposa un canvi de sistema franc, “per permetre a la gent una participació efectiva per més temps, una coparticipació, i no pas una sol·licitació puntual”.

Per la seua banda, els batlles expliquen que la gent demana participar més però quan hi ha iniciatives i espais per fer-ho, no hi van. En Berjoan atribueix aquest fet a la falta de cultura a França, i el poc crèdit que tenen els polítics actualment. “D’altra banda cal dir que la vida moderna fa la participació política més difícil. Nosaltres ho sabem ben bé, som gent que no som professionals de la política” afegeix.

Nous Perpignan és un grup que es planteja entrar al món de la política institucional a les pròximes eleccions de la ciutat, Nous Perpinyà s’estrenarà aquest 2019 amb la reentrada política el 25 de gener al Casal de Perpinyà.