Avui continuen les mobilitzacions després d’un cap de setmana intens per les Armilles grogues de Catalunya Nord

Perpinyà

| Noa Jovani

El Congrés fundacional de les Armilles Grogues celebrat ahir a Cabestany va ser un fracàs. L'acte es va convocar per organitzar el moviment de cara al Gran debat convocat pel govern francès. Prop de 600 Armilles Grogues van assistir a l'acte, però ràpidament part dels assistents van qüestionar la representativitat dels organitzadors. Enmig d'un clima tens, molts assistents van abandonar la sala. La resta va decidir tornar als giratoris per fer un punt sobre els objectius i les reivindicacions. En definitiva el moviment de les Armilles Grogues no haurà trobat les estructures i la cohesió que esperava. Cal notar que a la fi d'aquest congrés fundacional fallit, dos periodistes van ser amenaçats per calques assistents. A la resta de l'estat, un cop més, s'han repetit agressions, amenaces i insults a periodistes durant el cap de setmana.

Malgrat tot, les mobilitzacions encara reuneixen un bon nombre de manifestants.
Prop de 3000 persones van desfilar amb calma pels carrers de Perpinyà dissabte. Va ser a finals de tarda que van esclatar els primers enfrontaments entre Armilles grogues i Policia. Una desena de persones van ser arrestades, la meitat van passar en guàrdia a vista per violències sobre les forces de l'ordre, ultratge, rebel·lió o degradació.

Altra manifestació ahir, aquest cop només de dones que també vestien les Armilles Grogues. Un centenar de manifestants es van reunir al centre de Perpinyà per denunciar que les dones són les primeres víctimes del treball parcial i dels contractes precaris.

Avui les Armilles grogues es manifestaran davant del Tribunal de Perpinyà. Demanaran l’alliberament de les 3 armilles grogues que seran jutjats avui. Van ser arrestats divendres per violència amb arma i en reunió sobre les forces de l’ordre, quan un grup de manifestants van forçar l’entrada al Palau de Justícia.

La imatge del cap de setmana haurà estat la de Jean Marc Pujol vestint una Armilla Groga. Dissabte el batlle de Perpinyà es va presentar al pàrquing del Parc de les Exposicions on s'hi havien concentrat centenars d'Armilles grogues. Pujol va agafar el micro per mostrar el seu sosteniment, i recordar que és un batlle molt a prop dels ciutadans. «Sóc com vosaltres» va assegurar Pujol als assistents a qui també va dir que entén les queixes dels manifestants i que les comparteix.