L’arqueòleg Jordi Castellví, al programa Memòria

Al Memòria 307 i 308, Berenguer Ballester és al Mig Vernet de Perpinyà a casa de l’arqueòleg, mestre d’escola i encarregat de curs a la Universitat de Perpinyà, Jordi Castellví.

D’arrels catalanes, de part de mare de la Salanca i de part de pare del baix camp, Jordi Castellví explica com el carrer Jacint Verdaguer porta el nom del seu avi. Quan era jove va estudiar al Liceu Aragó, essent alumne de Renarda Portet entre d’altres, d’aquesta època li va quedar l’aprenentatge de català i va descobrir la política: “Em va interessar veure que es podia parlar de política sense problema”.

Quan va entrar a l’École Normale, l’any 76, va demanar publicacions sobre la prehistòria i el van convidar a les excavacions a l’estiu. A partir d’aquí, va excavar en època estival durant quatre anys amb un gran interès pels orígens de Catalunya i la civilització. A un llibre col·lectiu sobre les recerques de Talteüll hi escriu: «primavera 1977, decori el capot de la meva R10 amb l’escut de les 4 barres catalanes» i, poques setmanes més tard va afegit, en negre: «volem viure i morir al país»

A partir d’aquell interès juvenil s’ha desenvolupat professionalment fins a doctorar-se en història en civilitzacions de l’antiguitat, dirigir excavacions, dedicar-se a l’arqueologia submarina, publicar llibres i articles, a més exercir com a professor.

(Enregistrat el desembre del 2018)