Hervé Pi i Albertí, al programa Memòria

Hervé Pi
Hervé Pi

Al memòria 305 i 306, en Berenguer Ballester parla amb un home reconegut per estar al capdavant de diverses iniciatives impulsades a Catalunya Nord per la llengua i la cultura catalanes, amb reveïndicacions socials que van més enllà del folclore català : el llibreter i militant Hervé Pi i Albertí.

Del Rimbau, al municipi de Cotlliure, va néixer a Perpinyà l’any 1961. Fa emprar la cultura popular com un mitjà per a fer viure la llengua catalana mitjançant intercanvis.
Hervé Pi és un dels membres fundadors i secretari de l’entitat cultural Aire Nou de Baó, i alhora el cap de colla dels Castellers del Riberal, la primera colla castellera de Catalunya Nord, que neix el 1997.
Actualment és president de la plataforma Catalunya Nord per la Independència, entitat adherida a l’Assemblea Nacional Catalana. Al costat de Carme Forcadell, va formar part de la delegació que va anar al Parlament de Catalunya durant la manifestació «Catalunya, nou estat d’Europa».
El 2012 va ser-hi entre els delegats de l’ANC que van ser rebuts al Parlament, en representació de Catalunya Nord per la independència, la sectorial nord-catalana de l’ANC. Aquest mateix any participa també en l’organització del lipdub organitzat a Perpinyà per a la llengua catalana amb la participació de 7153 persones, el qual va aconseguir el rècord del món en participació en un lipdub.
Darrerament ha participat en l’organització de l’exposició aquest estiu passat anomenada «55 urnes per la llibertat». Actualment coordina el Comitè de Solidaritat de la Catalunya Nord.