Avui 7 de novembre, fa 359 de la signatura del Tractat dels Pirineus (Informatiu)

  • Avui 7 de novembre, fa 359 de la signatura del Tractat dels Pirineus. És el punt de partida de la commemoració d’aquesta data, amb una sèrie d’actes organitzats pel Col·lectiu 7 de novembre. Per començar, aquest vespre, a partir de les 7, al Casal de Perpinyà, hi haurà un a conferència-debat sobre el paper i les repercussions del procés del Principat sobre la resta dels Països Catalans. Enguany la data commemorativa del Tractat dels Pirineus, arriba un any després dels esdeveniments d’octubre al Principat de Catalunya. És evident que aquest procés ha tingut un impacte en la relació entre els catalans del nord i del sud. Des del Nord, hi ha un augment de l’interès de què passa al Principat, i el paper clau de la part més septentrional al procés, ha permès donar visibilitat a aquesta part del país. L’acte acabarà amb una castanyada i vi nou.  Entrevista: Guillem Dalmau, del Col·lectiu 7 de novembre.
  • Segons una classificació del setmanari L’Express, Perpinyà se situa a la catorzena plaça, sobre 100, de les ciutats de l’estat amb condicions favorables pels emprenedors.
  • Portvendres aposta per tractar les deixalles el més prop possible del punt on es produeixen. Per això s’han instal·lat 4 plataformes de compostatge de proximitat en diversos punts del poble.
  • A partir d’avui, com cada primer dimecres del mes hi ha un canvi d’hora en els assajos dels ajuntaments de les seves sirenes d’alarma. Si fins ara es feia a les 12 del migdia, a partir d’ara serà a les 12 i 15 minuts. Aquest Sistema d’alerta i d’informació de les poblacions -és la designació oficial- pot ser utilitzat per un batlle, el prefecte, o el ministeri d’interior, per difondre un missatge al curs d’un esdeveniment greu o en cas de catàstrofe natural. El senyal d’alerta es compon de 3 seqüències d’un minut i 41 segons, separades per un silenci. El senyal s’acaba per un so continu de 30 segons. A Catalunya Nord, 45 ajuntaments, entre ells Perpinyà, tenen aquest senyal sonor.
  • La decisió final sobre l'extradició o no de Valtonyc de Bèlgica cap a Espanya s'allarga: Bèlgica vol consultar el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg.
  • I el Tribunal Europeu de Drets Humans ha donat la raó al basc Arnaldo Otegi i quatre demandants més que acusaven de falta d'imparcialitat la jutge de l'Audiència Nacional espanyola, que els va enviar a la presó, acusats de ser membres d' ETA.