El Comitè de Solidaritat Catalana organitza a Perpinyà una Diada Solidària aquest 30 d'octubre

Demà dia 30 d’octubre, tindrà lloc a Perpinyà la Diada Solidària amb els presos polítics, exiliats i represaliats per la qüestió del procés d’independència de Catalunya. Al cap de l’organització es troba el Comité de Solidaritat Catalana, que ha triat la capital nord catalana per agrair el suport de la Catalunya Nord per organizar l’1 d’Octubre. La jornada transcorrerà davant del Castellet, a la plaça Victòria des de les 10h fins a les 19h30, i té com a objectiu denunciar la judicialització del procés independentista.

La Diada, s’iniciarà amb la video-salutació de Carles Puigdemont, i es dividirà en tres blocs: de 10h a 12h45 tindrà lloc l’inici presentat per la periodista nord-catalana Júlia Taurinyà i la lleidatana Txe Arana; després de les 15h i fins a les 17h es faran parlaments entorn dels efectes del 155, tot presentat per Enric Balaguer; finalment, el tercer bloc, anomenat “República és llibertat”, serà presentat per Laura Bertran de Ràdio Arrels, i tindrà lloc entre les 18h i les 19h30.
Durant tota la jornada, estan previstes diverses actuacions musicals amb la participació de: Pere Figueres, Marc Serrats, Titot, Federació Sardanista del Rosselló i músics de cobla, Jean-Paul Martin, Leslie Malet, Joan Ortiz, DJ Raph Dumas, Frank Sala, Els Delai, i Poble que Canta, conjunt de corals amb la qual es conclourà la jornada.
Després de l’acte, es fa una crida per anar a la presó del Puig de les Basses, on es troba empresonada l’exconsellera Dolors Bassa.

Des de Ràdio Arrels es farà una cobertura completa de l’esdeveniment, sobretot a través de les diverses xarxes socials. Se’ns pot trobar a Facebook (Ràdio Arrels); a Twitter (@RadioArrels); i a Instagram (@radio_arrels).
Ràdio Arrels proposarà també un Facebook Live a partir de les 18h00.

Si s’ha triat aquesta data del 30 d’octubre, és perquè fa un any de l’arribada a Brussel·les del president Carles Puigdemont i els consellers Joaquim Forn, Meritxell Borràs, Meritxell Serret, Dolors Bassa i Antoni Comin després de la proclamació de la República Catalana. L’exili va ser decidit unes hores després que el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, anuncià la presentació de la querella a l’Audiència Nacional per rebel·lió, sedició i malversació, així com una altra querella al Tribunal Suprem contra la mesa del Parlament. Un any després, el procés judicial continua amb set polítics i dos activistes en presó preventiva i altres set càrrecs polítics a l’exili. Tres dies abans d’aquesta data, el 27 d’octubre de 2017, fa també un any que l’estat espanyol oficialitzava l’aplicació de l’article 155. A més del govern cessat, segons l’entitat de funcionaris públics Servidors.cat es xifra en en 259 els cessaments realitzats pel govern central de l’estat espanyol, al costat d’altres 24 organismes que van ser eliminats. L’alçament de l’aplicació de l’article es va donar el 2 de juny de 2018 amb la presa de possessió del nou Govern de la Generalitat, amb Quim Torra al capdavant.