L’APLEC: " París bloqueja l’Oficina pública de la llengua catalana i margina el català".

L’APLEC, Associació per a l’ensenyament del català, que acaba de participar al 32è Col·loqui de la FLAREP –la Fédération des langues régionales dans l’enseignement public– a Alsàcia ha pogut constatar que pràcticament totes les llengües de França beneficien «d’oficines públiques de la llengua regional» a l’excepció …del català. El col·loqui celebrat sobre del tema « Nouveau souffle pour les langues régionales : stratégies gagnantes et bonnes pratiques » va permetre de treballar en particular sobre les eines i estructures de promoció de les llengües, oficines i convenis Estat-col·lectivitats.
I segons l’APLEC cal constatar que la llengua catalana forma part dels més pobres i sembla ser víctima d’un tractament particularment penalitzador i discriminatori. A Catalunya Nord, en efecte, no hi ha ni oficina pública (quan les col·lectivitats i la universitat tots ja han votat els estatuts des de fa un any), ni conveni per l’ensenyament del català (malgrat la disposició prevista dins la llei). Els representants de les altres regions tots van desenvolupar els beneficis i els avantatges d’organismes públics que són eficaços per portar i aplicar polítiques lingüístiques en benefici de les llengües.
L’Associació per a l’ensenyament del català recorda que l’OPLB (basca) té més de 15 anys d’existència, 14 assalariats i 4,5 M€ de pressupost anual i el suport dels ministeris de l’Interior, de Cultura et d’Educació per uns 850 000 € cadascun per any. L’OPLO (occitana) s’està posant en plaça a més de 20 departaments amb un pressupost anual de 2,5 M€. L’OLCA (Alsàcia) beneficia de 0,7 M€ de finançament públic i 8 assalariats. L’OPLB (bretona) amb 20 assalariats actua per desenvolupar al màxim l’ensenyament bilingüe en bretó. La Reunió fins i tot té un Ofis la Lang Kreol i no cal ni parlar dels serveis lingüístics de Còrsega!
L’APLEC es pregunta per què doncs bloquejar aquest dossier? Un dossier que es troba al ministeri de l’Interior i els ministeris de Cultura i d’Educació pretexten una participació massa important.
L’Associació per a l’ensenyament del català remarca que se’ls demana només 50.000€ per any! Quin és el pecat de la llengua catalana? El segur segons l’APLEC és que la inacció i el bloqueig generen una deterioració ràpida de la situació de català, en particular dins l’ensenyament.
En en seu comunicat, l’Associació per a l’ensenyament del català es pregunta quant de temps durarà aqueixa política « en marxa enrere » pel català.
Per això l’APLEC crida els elegits catalans a desbloquejar sense esperar l’Oficina pública de la llengua catalana.