El rol fonamental de les abelles

ENTREVISTA - Joan Llobet, apicultor

Rosselló

Joan Llobet, no és simplement un apassionat d'oleïcultura, sinó també un defensor fervent de la biodiversitat. El seu treball va més enllà de la producció d'oli d'oliva; també es dedica a la protecció de les abelles, considerades com a agents essencials per a la pol·linització i la preservació de la biodiversitat. Abans de centrar-se exclusivament en la conservació, Joan Llobet produïa mel per al consum, però ara només té ruscs de conservació.

Segons ell, el declivi de les poblacions d'abelles no és només atribuïble a factors com l'augment de l'ús de pesticides o el canvi climàtic. Destaca que una de les causes principals és la disminució de l'activitat agrícola i la manca de ruscs. L'agricultura intensiva i la pèrdua d'hàbitats naturals han afectat negativament les poblacions d'abelles. Per abordar aquest problema: cada agricultor hauria de tenir almenys un rusc de conservació al costat del seu camp. Aquesta pràctica no només preservaria l'espècie, sinó que també afavoriria la pol·linització de les plantes properes, millorant així la biodiversitat i la producció agrícola.

Joan Llobet ens comparteix les seves percepcions sobre la intel·ligència i la utilitat d'aquests insectes en aquesta entrevista: