Els Banys espera acollir estudiants del món de l'esport l'any 2027 als locals de l'antic hospital militar

ENTREVISTA - Maria Costa, batllessa dels Banys

Vallespir

L’ajuntament dels Banys està treballant i col·laborant amb una empresa internacional per la rehabilitació dels locals de l’antic hospital militar. Uns edificis enormes, d'uns 10000 m², abandonats des de fa 30 anys quan l'hospital i centre de cures termals va tancar l'any 1993. No es pot obviar les obligacions pel que fa al reglament com a monument històric.

Fa uns anys el projecte d’un empresari per convertir aquest hospital militar en apartaments i hotel va acabar amb un escàndol per estafa. Una vegada aquesta pàgina girada, la batllessa, Maria Costa ha trobat el que li sembla el millor projecte. Una escola internacional per formar futurs esportistes de bàsquet, futbol i rugbi, a més d'altres feines en relació amb el món de l'esport com entrenador, físio, màrqueting esportiu…

Encara es treballa en el projecte pedagògic, es busquen actors del sud, en particular per la formació futbolística i es preveuen almenys 2 anys i mig d’obres. Entre les previsions hi ha la rehabilitació dels edificis actuals i la recuperació de les piscines. Però també l'obertura durant tot l'any de l'actual piscina municipal, la creació de dos camps de gespa artificial al lloc de l'actual minigolf i la utilització d'infraestructures ja existents sigui als Banys mateix o als municipis veïns com la Baillie d'Arles per al bàsquet.

La DRAC, Direcció Regional d'Afers Culturals, ja ha donat el seu vistiplau, les perspectives d’obertura són pel 2027 amb també la creació de 65 llocs de feina.