Catalunya Nord, segon departament més pobre de l'estat

Catalunya Nord té la taxa d'atur més alta de tot l'estat

Catalunya Nord

El departament del Pirineus Orientals és el segon departament el més pobre de la França continental. 21% dels nord catalans viuen en situació de pobresa.
Catalunya Nord és també el territori de l’estat on la taxa d’atur és la més alta, 11,7%. 

Les dades són de l’INSEE, que a començaments d’any va comptar 491.000 habitants a Catalunya Nord.
La població dels Pirineus Orientals  ha augmentat un 70% des del 1970.
És el 10è  departament de França continental on el creixement demogràfic ha estat el més fort durant els darrers cinquanta anys. Un augment de la població només portat per la migració, ja que les defuncions han estat més nombroses que els naixements al llarg d’aquest període.
El 1975, Catalunya Nord comptava 67 persones de 65 anys o mésper cada 100 menors de 20 anys. El 2023, arriba al 128 per cent. El 2040, si les tendències demogràfiques recents continuen, arribarà al 194 per cent, és a dir que la població de 65 anys anys o més seran gairebé el doble de nombrosos que els menors de 20 anys.
Catalunya Nord atreu residents sobretot de l’Ille-de-France i Hauts-de-France. Per altra banda, el 2018, un nou de cada vuit nous residents vivia anteriorment a l'estranger, primer de l’estat espanyol, seguit de Bèlgica, Regne Unit, Units, Algèria i el Marroc. En general, el departament està perdent joves de 18 a 24 anys que marxen per cursar estudis superiors o accedir a una feina. Guanya sobretot residents de 55 a 64 anys. L'excedent migratori és més gran a municipis situats a la muntanya .

Catalunya Nord  és el segon departament més pobre de la França Metropolitana, just darrere de la seine-Saint-Denis. El 2020, el 21% dels habitants eren en situació de pobresa, amb menys des de 1.120 € al mes per una persona sola o menys de 2.352 € mensuals per una parella amb dos fills petits. És 6 punts més que a França continental. Per altra banda, el 14% de la població de menys de 65 anys viu de renda de solidaritat activa  (RSA) a finals de 2020, el doble que la mitjana estatal. Un terç dels habitants de Perpinyà viuen  per sota del llindar de pobresa. 

Els Pirineus Orientals es troben entre els departaments de França continental on la població de 25 a 54 anys és la que menys sovint està en activat: el 14,2% ni ocupa un lloc d treball, ni és a l’atur, enfront del 9,3% de mitjana. Per als actius, accés  al treball és difícil. La taxa d'atu d’11,7% de mitjana el 2022, és la més alta de l’estat  (7,3% de mitjana el 2022). Està en 1r lloc per l’atur juvenil, pels homes com per les dones, en 2a posició pels més de 50 anys o més.
L'alt nivell d'atur contribueix a la taxa de pobresa i l'alta prevalença de situacions socials difícils.
L'accés a l'ocupació es dificultat per nivells de formació sovint febles. catalunya Nord és el departament de l’estat on els joves de 15 a 29 anys són el més sovint sense cap diploma.