Descobrim l'or groc de Joan LLobet

Investigant l'ecosistema de les oliveres del Mas Averos

Rosselló

Avui visitem el Mas Averos a Pesillà de la Ribera, on Joan Llobet cuida minuciosament les seves oliveres i fabrica el seu d'oli des de fa més de 20 anys.

Però Joan no només és agricultor, sinó que també ha estudiat enginyeria agrònoma en una prestigiosa universitat i ha col·laborat amb centres de recerca. No li falten idees ni coneixements. "Soc pagès, però tots els pagesos són científics" declara quan li preguntem si es defineix agricultor, pagès o científic.

A més de produir el seu oli d'oliva sense cap mena de pesticida o producte de síntesi, també dedica temps a estudiar cada part de la seva terra i a controlar l'estat de cada espècie de l'ecosistema que envolta les seves oliveres. Una de les seves últimes investigacions ha sigut sobre la mosca de l'oliva, que ja no afecta més la seva producció. Ara està estudiant la interacció entre els cultius i les partícules de pluja. No deixa passar ni el més mínim detall, ja que sap que fins al més petit aspecte pot tenir un impacte en una collita fructuosa. 

Al final de la visita, arribem al trull on ens espera una degustació d'olis d'oliva. Degustem quatre tipus d’oli d’oliva diferents, des del més suau fins al més fort i afruitat. El més suau és fet d’olives collides tardanament, quan les olives són més madures cap al mes de desembre, mentre que el més verd és fet a l'octubre. Cada un reflecteix l'amor que té pel seu ofici.